Gayrimenkul HaberleriKiracı Evden Çıkmıyorsa Neler Yapılır?

Kiracı Evden Çıkmıyorsa Neler Yapılır?

Son Güncellenme:

.

Kiracı Evden Çıkmıyorsa Neler Yapılır

Türkiye'de kirada oturan kişi sayısı ortalama %70-80 oranında olarak biliniyor. Kiracı sayısının fazla olması; kanunları kiracının menfaatine uygun kılsa da ortaya çoğu zaman ev sahibi-kiracı sorunlarını çıkartıyor. Her ne kadar yasalar sıkça yenilense de taahhütname-kontrat gibi hukuksal işlemler hem ev sahibi hem de kiracının kafasında daima soru işaretleri oluşturuyor. Bu soru işaretlerinden birisi de gerekli şartlar var olmasına rağmen kiracı evden çıkmazsa hangi yollara başvurulması gerektiği sorusu oluyor.

Haberin Devamı

Yasalar kiracıyı koruyor: Tahliye için gerekli nedenler

Kiracı Evden Çıkmıyorsa Neler Yapılır

Kiracı menfaatini koruyan yasalar gereğiyle kiracının evden çıkarılması için ev sahibinin "Çık." demesi yeterli gelmiyor. Kiracının evden çıkması için yasalarda yer alan tahliye nedenlerinden bir gerekçe sunulması gerekiyor. Bu gerekçeler; kiracının kirayı ödememesi sonucunda icra takibi, gayrimenkul tadilatı, ev sahibinin eve ihtiyaç duyması, evin el değiştirmesi gibi nedenler olarak sunuluyor. Kira kontratında yer alan tarihlerde kira ödenmediği vb. durumlarda ev sahibi ihtarda bulunabiliyor. Bir kira yılında iki haklı ihtar alan kiracı için de tahliye durumu söz konusu oluyor. Bunun yanı sıra imzalanan kira kontratının dolması neticesinde de fuzuli yer işgalinden ötürü kiracıyı tahliye hakkı doğuyor.

Haberin Devamı

İhtarnameyle süre veriliyor: Tahliye taahhüdü vermiş kiracı için resmi uyarı

Kiracı Evden Çıkmıyorsa Neler Yapılır

Sayılan gerekçelerden en az biri gerçekleşiyorsa, sözleşme süresi bitmese bile kiracının yasal olarak evden çıkmaması için hiçbir gerekçe kalmıyor. Kira sözleşmesinde tahliye taahhüdü dahi bulunsa kiracı ile ev sahibi arasında zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu gibi durumlarda ilk aşama yasal yollara başvurmak oluyor. Öncelikli olarak gerekli belgeler eşliğinden noter onaylı bir ihtarname ile kiracıya tahliye için süre tanınıyor. Noterden gelen bu ihtarnameyle kiracıya durumun ciddiyeti de sunulmuş oluyor. Bu süre, durumlara göre değişiklik gösterebiliyor. Kiracı adına çıkan bu ihtarname, sözleşmenin feshedildiğini belirten resmi bir uyarı niteliği taşıyor. İhtarnamenin kiracıya, tahliye talep edilen tarihten bir ay önce kadar ulaştırılması gerekiyor. Verilen tarihe rağmen evi boşaltmayan kiracıya tahliye davası açılarak "tahliye kararı" çıkartılabiliyor.

Devreye mahkeme giriyor: Gerekçelere rağmen kiracı evden çıkmazsa

Kiracı Evden Çıkmıyorsa Neler Yapılır

İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya "tahliye davası" açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor. Kira sözleşmesinin bitmesine rağmen evden çıkmayan kiracılara direkt dava açılırken tahliye taahhüdü imzalayıp olası durumda evden çıkmayan kiracılar için ilk yol, ihtarname süreci oluyor. Açılan davada şartlar yeniden incelenerek durumun tahliye için uygun olup olmadığına bakılıyor. Dava sonucunda eğer sözleşme hâlâ devam ediyorsa feshediliyor ve resmî olarak tahliye kararı çıkartılıyor. Sözleşmenin zaten bittiği davalarda direkt olarak tahliye kararı veriliyor.