Son Güncellenme:
Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şeklidir. Kat irtifaklı tapunun alınma sebebi daire sahiplerinin kağıt üzerinde yapmış oldukları anlaşmanın resmi olarak belgelenmesi ihtiyacıdır.İnşaatın başlamasından önce arsanın bulunduğu belediyeye konutun ne şekilde yapılacağına dair bir proje sunulur. Belediye ilgili mevzuat uyarınca projeyi inceler, kabul veya reddeder. Projenin onay alması halinde inşaat başlar ve bodrum katının çıkılmasından sonra isteğe bağlı olarak kat irtifaklı tapular alınabilir. Kat irtifaklı daire almanın bazı sakıncaları bulunmaktadır.
Kat irtifaklı tapuların alınmasından sonra müteahhit tarafından bina belediyeye verilen projeye aykırı bir biçimde tamamlanabilir. Bu durumda daireyi satın alan kişinin;
Kat irtifakı bulunan bir yapının tamamlanmasının ardından belediyeye proje uygunluğuna dair denetim başvurusunda bulunulur. Belediyedeki konuyla ilgili birimler inşaatı yerinde inceleyerek onaylanmış olan projeye uygunluğunu denetler. Bu denetimin tamamlanması sonucunda inşaat projeye uygun biçimde bitirilmiş ise belediye bina için ‘Yapı Kullanma İzin Belgesi’ ya da diğer ismiyle ‘iskan’ çıkarır. İskana sahip olan kat irtifaklı bir binanın projeye uygun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak müteahhit tarafından iskan alınmasından sonra da değişiklik yapılabilmesi mümkündür.Bankalar kredi verme aşamasında kat irtifaklı dairelerin iskanı olması şartını aramaktadır. Bu sebeple daire projeye uygun yapılmış dahi olsa, iskan almamış bir konutu satın almak her zaman risk taşımaktadır. Kat irtifaklı binalar onaylı projesine uygun biçimde yapılması halinde sonradan iskan alabilir. Ancak iskanın tüm apartman için alınması gerekli olduğu için iskan alırken tüm kat maliklerinin birlikte belirli bir masrafı karşılamaları gerekmektedir. Bu masraflara kat malikleri yanaşmayabileceği için genellikle binalarda sonradan iskan alınabilmesi zordur.
Kat mülkiyeti, apartmanın iskanının alınması aşamasından sonra tapuya başvurularak çıkartılan ve dairelerin sahip olduğu bağımsız bölümlerin sınırlarını belirten bir mülkiyet tapusudur. Yani kat mülkiyeti, kat irtifakının bir üstü olarak tanımlanabilir. Kat mülkiyeti bulunan bir dairenin tüm mevzuatlara uygun şekilde yapılmış olduğu kesinlik kazanmıştır. Kat mülkiyeti bulunan daireler satın alındığında, ev sahipleri herhangi bir sorunla karşılaşmazlar.Ancak her halükarda binanın projesinde sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır. Satın alınacak olan dairelerde hangi kat mülkiyetinin olduğu tapuya bakılarak anlaşılabilir. Tapu üzerinde bulunan kat mülkiyeti kısmı işaretli ise, tapu mülkiyet almış demektir. Siz de, Milliyet Emlak adresinden kat irtifaklı daire seçeneklerine göz atabilir, ihtiyacınıza uygun daireleri inceleyebilirsiniz.