Son Güncellenme:
Riskli zemin, yapı ve yoğunluk gibi farklı parametrelerden dolayı İstanbul'un birçok ilçesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri, şehrin büyük ölçüde yenilenmesini ve depreme dayanıklı olmasını sağlarken her beklentiye uygun gayrimenkul fırsatlarının da doğmasına sebep oluyor. İşte İstanbul'da kentsel dönüşüm projelerinden en çok faydalanan 8 ilçe...
Bakırköy
"Surdışı" olarak adlandırılan ve İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bakırköy'de, binaların tamamına yakını 30-40 yılı aşkın bir geçmişe sahip oldukları için 1999 yılında küçük adımlarla başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları her geçen yıl daha da hız kazanıyor.
Bağcılar
İstanbul'un en büyük ve kalabalık ilçelerinden biri olan Bağcılar'da 200.000'in üzerinde konut bulunuyor ve bu binaların büyük bir bölümünü 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi öncesinde inşa edilen yapılar oluşturuyor. Hem ilçe sakinlerinin güvenliği hem de estetik bir görünüm için uzun yıllardır kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği Bağcılar, belediye teşvikleri ile özellikle son yıllarda projelerin hızlandığı ilçeler arasında yer alıyor.
Bayrampaşa
Bayrampaşa'daki cezaevinin Silivri'ye taşınması ile birlikte boşalan alana; hastane, otopark, metro istasyonu gibi farklı yapıların inşa edilmesi planlanıyor ve inşa edilecek bu yapıların arasında konut projeleri de bulunuyor. Yapılacak olan konut projelerinin ilk etapta sadece Bayrampaşa'da kentsel dönüşümün devam ettiği bölgelerdeki kişilere teslim edilmesi planlanıyor.
Esenler
Büyük ölçekli kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı Esenler'de, projelerden en çok etkilenen alanlar; Oruç Reis Mahallesi, Çiftehavuzlar Mahallesi ve Turgut Reis Mahallesi. İlçenin farklı mahallelerinde de kentsel dönüşüm hazırlıkları devam ediyor.
Sarıyer
2009 yılından beri kentsel dönüşüm projelerinin devam ettiği Sarıyer'de, gecekondu oranı yüksek alanlar bulunduğu için yoğun çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle ilçe belediyesi, İBB ve TOKİ gibi oluşumlara ek olarak Çevre ve Sağlık Bakanlığı gibi farklı kuruluşlarla da koordineli olarak çalışıyor.
Ataşehir
Toplamda 30.000'i aşkın binaya ev sahipliği yapan Ataşehir'de, binaların büyük bir bölümü mevcut deprem yönetmeliğine uymadığı ve mühendislik hizmeti almadığı için riskli sayılıyor. 20.000'e yakın binanın yenilenme ve güçlendirme çalışmalarına ihtiyaç duyduğu ilçede 17 mahalle kentsel dönüşüm dahilinde değerlendiriliyor. Yenişehir, Barbaros ve Atatürk Mahalleleri ile başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları, mahalle sakinlerinin bulundukları yerde yaşamalarını sağlayan "Yerinde Kentsel Dönüşüm" çözümleri ile devam ediyor. Yapılan yeni konut projeleri ise standart dairelerle birlikte lüks daire seçenekleri de sunuyor.
Kartal
"Deprem Dönüşüm Projesi" adı altında yaklaşık 6 yıldır çalışmaların devam ettiği Kartal ilçesinde, İBB ile yapılan koordineli projeler sonucunda özellikle son yıllarda konut inşaları hızlanarak devam ediyor.
Maltepe
İBB ve TOKİ ile birlikte en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerine imza atan Maltepe Belediyesi, riskli alanlarda yaşayanların tahliyelerini ilçedeki TOKİ'lere yönlendirirken başta Başıbüyük Mahallesi olmak üzere pek çok alanda çalışmalarını sürdürüyor.