Son Güncellenme:
Yavaş şehir “cittaslow” kelimesinin Türkçe karşılığıdır ve “sakin şehir” olarak da kullanılıyor. İlk olarak 1999’da İtalya’da uluslararası belediyeler birliği olarak kurulmuş. Yavaş Hareketi’nin bir parçası olan yavaş şehirler, başka ülkelerde de hızla yayılıyor. Bizde de ilk olarak İzmir’in Seferihisar ilçesi ile başlayan bu yaşam şekli diğer illere de örnek olmaya devam ediyor. Ülkemizde yavaş şehir kategorisine uygun düzenlemelere sahip, adeta huzuru içine hapsetmiş, gittiğinizde asla dönmek isteyemeyeceğiniz yerler ile ilgili rehber niteliğinde bir yazı sunuyoruz.
Ege’nin Sıcaklığını ve Denizin İyot Kokusunu Hissedeceğiniz Yavaş Şehirler
Seferihisar ve Akyaka, trafiğin olmadığı, büyük şehirlerin sorunlarından uzak, denizi, güneşi, balığı, sessizliği ile cennetten bir köşe vadediyor. Seferihisar’ın tarım ürünlerinin fazlalığı, özellikle mandalina ağaçlarının bolluğu ile meyvesinden de birçok farklı lezzetin sunulduğu sevimli bir ilçe. Akyaka’nın kadın azmağı ise doğal akvaryum niteliğinde bir seyirlik sunuyor.
İlk Sakin Ada Olarak Bilinen Gökçeada
Gökçeada doğal su kaynaklarına ve bir baraja sahip, berrak denizi ile yaz ve bahar aylarının vazgeçilmezi oluyor. Rum evleri, doğal ürünleri, dar sokaklarına kurulan restoranları ile küçük bir tatil kasabasını andırıyor. Adaya Çanakkale’den feribot ile ya da hava yolu ile ulaşılabilirsiniz.
Karadeniz’in Hayran Olunan Güzellikleri
Artvin – Şavşat ve Ordu – Perşembe de yavaş şehirler arasında yer alıyor. Şavşat, Gürcü dillinde “Kara Orman” anlamına geliyor. Zaten ilçe de tam adına yaraşır şekilde engebeli bir arazi üzerinde ormanlarla kaplı bir alandan oluşuyor.
Perşembe ise uzun sahili ve doğal kumdan plajları ile ünlü bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Karadeniz’in yeşil ve mavisini doyasıya yaşayacağınız bu iki yerleşim yerinde ikametinize karar vermek için kısa bir tatil yapabilirsiniz.
Denize Kıyısı Olmayan Muazzam Güzelliklere Sahip Yerler
Aydın – Yenipazar ve Şanlıurfa – Halfeti de yavaş şehirlerimiz arasında bulunuyor. Yenipazar, Antik çağlarda ticaret merkezi olarak kullanıldığı için bu ismi alıyor. Pidesi ile meşhur ilçede mutlaka pide, özellikle de tahinli pide yemeniz öneriliyor. Halfeti ise Güneydoğu Anadolu’nun özel mimarisini yansıtıyor. Özellikle mimarisi 16. yüzyıla dayanan kuş evlerini mutlaka görmelisiniz.
Yavaş şehirlerin ortak özellikleri arasında “slow food” yani yavaş yemek de önem taşıyor. Bu özelliğe dikkat eden yavaş şehirlerde, şehir düzenlemeleri ve halkın yavaş yaşama dair bilgilerinin artırılması sağlanıyor. Motorlu taşıtların azaltılmasına uğraşılırken bisiklet kullanılması yaygınlaştırılıyor. Var olan motorlu taşıtlara da daha yavaş bir şekilde sürüş gerçekleştirilmeleri öneriliyor. Yavaş şehirlerdeki konut imkanlarını görebilmek ve bu bölgelerden konut kiralamak ya da satın almak için Milliyetemlak.com’u ziyaret edebilirsiniz.