31.08.2021 - 12:21 | Son Güncellenme:
Evlerde geçirilen süre artınca yaşam alanlarında farklılığa ihtiyaç duyuluyor. Pek çok eşya yeni bir görselliğe kavuşturuluyor. Son dönemde ‘kendin yap’ projelerine de ilgi duyanlar bu kapsamda evlerde eskimiş eşyaları, mobilyaları yeniliyor. Evde kalınan süre boyunca pek çok tadilat gerçekleştirilirken, eskimiş eşyalar yenilendi, mobilyalar boyandı. Evlerde ‘dönüşüm’ rüzgârı estiren hobi meraklıları kendilerine vakit ayırırken, online eğitimlerle birlikte teknik bilgilerini geliştirmeyi de sürdürüyor. Online’da yer alan eğitim videolarıyla birlikte yenileme işlemlerini sürdüren hobi meraklıları, bu alanda paylaşım yapan blog’lar ile destek de alıyor. Uygulama teknikleri, ürün önerileri, ücretli ya da ücretsiz danışmanlık hizmetleri veriliyor.
Bu dönemde ev dekorasyonlarında değişikliğe gitmek isteyenler en çok mutfak, yatak odası, banyo dolaplarını boyayarak yeni bir görünüm elde ediyor. Pek çok alanda tüketiciler için Yaşayan Evler Blogunda dekorasyon önerilerini sıralayan Koçtaş, banyo dolabı yenilemenin püf noktalarını da paylaşıyor. Banyo dolabını yenilemenin yanı sıra seramikleri kırmadan-dökmeden yenileme fikirleriyle banyoların tasarımlarını da değiştirmek mümkün.
Banyo dolabı boyamak için gerekli malzemeler şöyle: Boya, vernik, sünger rulo fırça, kestirme fırça, boya tavası, maskeleme bandı, matkap, zımpara, ihtiyaca göre mobilya kulpu, temiz bez.
Banyo dolabı boyama uygulaması için izlenecek adımlar şöyle sıralanıyor:
-Mobilya kulpları ve dolap kapakları matkap ya da tornavida yardımıyla çıkarılmalı.
-Boyama yapılacak yüzeylerin ihtiyaç olan bölümleri zımparalanmalı ve temiz bir bezle silinmeli. Yüzey kuruduktan sonra boyama işlemine başlanmalı.
-Banyo dolabında boyanmayacak fakat boya bulaşma ihtimali olan noktalara maskeleme bandı yapıştırılmalı.
-Boya tavasına boya dökülmeli ve rulo fırça ile ileri-geri hareket ettirilerek fırçaya boya yedirilmeli.
-Fırçayı aşağı-yukarı hareket ettirerek dolabı boyamaya başlanmalı.
-İlk kat boyanın ardından en az 6 saat beklenmeli ve ikinci kat boya uygulaması gerçekleştirilmeli.
-24 saat bekledikten sonra boyanan yüzeylere vernik uygulanmalı.
-Vernik kuruduktan sonra isteğe göre yeni mobilya kulpları monte edilerek daha şık ve yeni görünümlü dolaplara sahip olunabilir.
Kendinden yapışkanlı folyolarla banyo yenilemek de mümkün. Boyamaya göre biraz daha zahmetli sayılabilecek banyo dolabı kaplaması için gerekli malzemeler şöyle: Yapışkanlı folyo, matkap, cetvel, makas ya da maket bıçağı, silikon spatula, temiz bez, ihtiyaca göre mobilya kulpu.
Banyo dolabı kaplama uygulaması için izlenecek adımlar şöyle sıralanıyor:
-Mobilya kulpları ve kapakları matkap ya da tornavida ile sökülmeli.
-Ardından dolabın uygulama yapılacağı alanları temiz bir bezle silinip kirden arındırılmalı.
-Her bir parçanın ölçüsü alındıktan sonra her yandan 5 cm ekleyerek yapışkanlı folyo kesilmeli.
-Folyo yavaş yavaş açılmalı ve açılan yapışkanlı alan silikonlu spatuladan da yardım alarak yapıştırılmalı.
-Kenarlardaki fazlalıklar mobilyanın arkasına konulmalı. Eğer çok fazlaysa bu bölümler uygun bir şekilde kesilebilir.
-Banyo dolabını kapladıktan sonra kapaklar yerlerine monte edilmeli.
-İsteğe göre yeni mobilya kulpları takılabilir.
Mobilyayı dönüştürün!
Banyo dolabını yenilemenin yanı sıra alanda ek depolama alanı da sağlanabilir. Eğer böyle bir mobilyaya ihtiyaç duyuluyorsa, eski şifonyer, TV ünitesi, büfe gibi eşyalar küçük dokunuşlarla banyoda değerlendirilebilecek bir ürün haline getirilebilir.