Son Güncellenme:
Tapular, resmi olarak bir taşınmazın sahibinin kim olduğunu belgeliyor. Devlet kurumlarında; alım, satım, miras ve devir gibi işlemleri yapabilmeniz için tapuları mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Bir kişinin tek başına sahip olduğu taşınmazlar olabileceği gibi, birkaç kişinin ortak olarak sahip olduğu taşınmazlar da bulunabiliyor. Bu durumda tapularda tek bir kişinin ismi yer alabileceği gibi, gayrimenkulde hisse sahibi olan birden fazla kişinin de ismi yer alabiliyor. Bu sebeple tapular; müstakil tapu ve hisseli tapu olarak adlandırılıyor. Hisse sahiplerinin isteği üzerine hisseli tapudan bireysel tapuya geçiş yapılarak tapular müstakil tapuya çevrilebiliyor. Peki hisseli tapu nedir? Geçiş işlemleri nasıl yapılır?
Bir gayrimenkulün ortak sahiplerinin isimleri ve sayılarının belirtildiği resmi belgelere hisseli tapu ismi veriliyor. Hisseli tapuların üzerinde gayrimenkulün kaç ortağının olduğu ve sahiplerinin isimleri açıkça belirtilirken hisse sahibinin gayrimenkulün hangi bölgesine sahip olduğu bilgisi yer almıyor. Hisseli tapular sadece gayrimenkule kaç kişinin ortak olduğu ve bu hissedarların kimler olduğunu belgelendirmek için kullanılıyor. Bu sebeple hisse sahibi gayrimenkul üzerinde hangi bölgeye sahip olduğunu hisseli tapu belgesiyle kanıtlayamıyor. Ancak hisse sahipleri kendi aralarında yapacakları yazılı bir sözleşme ile gayrimenkulün hangi bölümünün kime ait olduğunu belirleyebiliyor.
Müstakil tapu ya da diğer bir deyişle bireysel tapu, adından da anlaşılacağı üzere bir gayrimenkulün bağımsız olarak tek bir kişiye ait olduğunu belgeliyor. Müstakil tapuda mülkiyet sahibi kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu da bulunmuyor. Kamu kurum ve kuruluşları, şirketler ya da özel ve tüzel kişiler de müstakil tapu sahibi olabiliyor. Müstakil tapu ile hisseli tapu arasındaki fark ise; hisseli tapu, bir gayrimenkul üzerinde hak sahibi olanların isimlerini ve sayılarını belirlemede kullanıldığından dolayı tapu üzerinde ve tapu kayıtlarında gayrimenkulün hangi bölümünün kime ait olduğu ve toplam arsa içerisindeki yerleri ile ilgili bir bilgiye yer verilmiyor. Bu sebeple müstakil tapular, bağımsız tapu olarak adlandırılırken hisseli tapular, bağımsız tapu olarak kabul edilmiyor.
Hisseli tapu sahipleri, tapularını müstakil tapuya çevirebiliyor. Ancak hisseli tapudan bireysel tapuya geçiş için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Tapu kaydı dikkatlice incelendikten sonra gayrimenkulün inşaatında imar ile ilgili bir sorun olup olmadığı ve ruhsata uygunluğu belediye tarafından kontrol ediliyor. Belediye taşınmazda herhangi bir sorun olmadığını belgeledikten ve onayladıktan sonra taşınmazın bölünme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için tüm hissedarların onayı alınıyor ve hissedarlar müstakil tapularına sahip olabiliyor.