Son Güncellenme:
Ofis temizliği nasıl yapılır, ofis dezenfeksiyonu nasıl sağlanır ve sürekli olarak nasıl temiz tutulur? Sizin için cevapladık.Çalışma performansını etkileyen en önemli unsurlardan biri ortamın düzeni ve temiz olmasıdır.Ofislerde sağlıklı bir çalışma alanı sağlayabilmek için genel temizliğin aksatılmadan yapılması gerekir. Temel hijyen koşullarının sağlandığı bir ofiste hem çalışanların iş verimi artar hem de hastalıklara neden olabilen mikroorganizmaların personel arasında yayılması önlenmiş olur.
Ofis temizliği personelin dikkatini dağıtmamak açısından çalışma saatlerinin dışında, mümkünse hafta sonu yapılmalıdır. Temizliğe başlamadan önce önemli materyallerin kaybolmasını önlemek için masaların üzerindeki tüm eşyalar toplanmalı, dosya, evrak gibi belgeler arşivlenecekse dolaplara kaldırılmalı ve gereksiz malzemeler atılmalıdır. Sonrasında çöpler ve kağıt atık kutuları boşaltılarak alkol veya çamaşır suyu bazlı bir temizleyiciyle dezenfekte edilmelidir.
İkinci aşamada masaların ve dolapların tozu alınmalıdır. Bunun için yüzey temizleyicisiyle ıslatılmış bir bez kullanılabilir. Ardından leke kalmaması için tüm yüzeyler kurulanmalıdır. Bilgisayar, fotokopi makinesi, faks makinesi, telefon gibi elektronik cihazlar kuru bir bezle silinmelidir. Bu aletler yalnızca kapalı konumdayken temizlenmeli, su ve kimyasal temizleyiciler kullanılmamalıdır. Kapılar deterjanlı bezle silinmeli; kapı kolu, portmanto gibi çok sayıda kişinin sürekli temas halinde bulunduğu bölgeler dezenfekte edilmelidir. Masa ve dolaplardaki çekmeceler boşaltılarak tozdan arındırılmalıdır.
Mobilya ve elektronik eşyaların tozu alındıktan sonra zemin temizliğine geçilmelidir. Eğer yerler halıyla kaplıysa vakumlu temizleyicilerle; çıplak parke veya beton zemin varsa fırçayla süpürülmelidir. Zemindeki yabancı maddeler süpürülerek uzaklaştırıldıktan sonra ıslak silim yapılabilir. Bunun için çamaşır suyu katkılı deterjanlar kullanılmalı, gerekliyse durulama ve kurulama yapılmalıdır. Zeminin kolay kuruması ve deterjandan kaynaklanan kimyasal kokunun uzaklaşması için ortam iyice havalandırılmalıdır.
Pencere temizliği yapılırken ilk önce perdeler çıkarılıp özelliklerine uygun bir şekilde yıkanmalıdır. Tül ve kumaş perdeler çamaşır makinesinde yıkanabilir, stor perdeler ise sabunlu bezle silinerek temizlenebilir. Ardından tüm pencereler cam temizleyicilerle silinmelidir. Leke kalmaması için mutlaka kuru bir bezle kurulanmalıdır.
Ofislerde çalışma ortamları temizlendikten sonra mutfak, tuvalet, bekleme odası, toplantı salonu gibi ortak kullanım alanlarının temizliğine geçilmelidir. Mutfak temizliğinde tek kullanımlık, antibakteriyel temizlik malzemeleri kullanılmalı, temizlik sırasında gıda maddeleri açıkta bırakılmamalıdır. Tuvaletler temizlenirken kapılar, duvarlar, klozet ve lavabo altları da dahil olmak üzere tüm yüzeyler çamaşır suyu veya alkol içeren dezenfektanlarla silinmelidir. Çöpler boşaltılarak çöp kovaları yıkanmalı; kağıt havlu, tuvalet kağıdı, sabun gibi temizlik malzemeleri yenilenmelidir.Dinlenme ve toplantı odalarındaki televizyon, projeksiyon cihazı gibi elektronik aletler dikkatlice silinmeli; masa ve dolapların tozu alınmalı, sandalyeler düzgünce yerleştirilmelidir.