Son Güncellenme:
Hazine arazisi mülkiyeti hazineye ait bulunan arazilere denir. Bununla birlikte tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler de hazine arazisi kapsamında değerlendirilir. Hazineye tescil edilmiş araziler özel mülkiyetli, tescili yapılmamış araziler ise genel mülkiyetli hazine arazisi olarak tanımlanır. Bu anlamda devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahildir.
Hazinenin özel mülkiyetindeki yer alan taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesinde Maliye Bakanlığı yetkilidir. Kiralama işlemleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine yöre yürütülür. İhale Kanunu‘na göre spor,eğitim, ticari ya da sosyal amaçlı olarak işletilmek istenilen taşınmazların kiralanmasında, kiralama amacına ve kiralanmak istenen taşınmazın sınırlarına ilişkin dilekçe ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Mal Müdürlüğüne müracaat edilir.
Hazineye ait taşınmazların satışı ihale usulü ile yapılır. Satışa konu olan hazine arazisi için idare bedel takdir edebilir ya da bilirkişiye ettirebilir. İhale bedeli, bedel tespit komisyonu tarafından karara bağlanır. Hazine arazilerinin satışında açık ya da kapalı teklif usullerinden biri uygulanabilir. Özel kanunlar ile hak sahiplerine doğrudan satış yapılabilir. Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilen tutarın altında kalan ihaleler açık teklif usulünde, bu tutarı geçen ihalelerde ise kapalı teklif usulünde ihaleye çıkarılır.