Son Güncellenme:
Gaiplik kararı, ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun bir süre haber alınamayan ve ölme olasılığı yüksek olan kişilerin, mahkeme kararı ile hukuki olarak kişiliğine son verilmesine denir. Gaiplik kararı, Medeni Kanun’un 32. maddesinde açıklanmıştır.
Gaiplik kararının çıkarılabilmesi için kişiye dair en az 5 yıl süre ile haber alınamamış olması ya da ölüm tehlikesi içinde kayıp halinin üzerinden 1 yıl geçmesi zorunludur. Mahkeme gaiplik kararına ilişkin, bilgi sahibi kişileri ilan yapılarak 6 ay süre ile bilgi vermeye çağırır. Mahkemenin ilan süresi dolmadan kişinin ortaya çıkması, öldüğünün tespit edilmesi veya kendisinden herhangi bir haber alınması durumunda gaiplik istemi düşürülür. Medeni Kanun'a göre gaiplik kararının çıkması için kişinin son ikametgah adresindeki mahkemeler yetkilidir. Şayet ikametgahı yoksa nüfus sicilindeki yer, o da yoksa anne veya babanın kayıtlı olduğu yerde dava açılır.
Mahkeme ilanından kişiye dair haber alınamaması durumunda gaipliğine karar verilir. Gaiplik kararı ile ölümle meydana gelen haklar kullanılabilir. Gaiplik kararıyla ölümle gerçekleşen haklara dair hükümler, ölüm tehlikesine bağlı kayıp ya da haber alınan son tarihten itibaren işletilir. Gaiplik kararı verilmiş bir kişinin yasal mirasçıları ya da mirastan hak iddia eden kişiler, üstün hak sahipleri ya da gaibin ortaya çıkması durumunda edindikleri mal ya da hakları geri vereceklerine dair güvence göstermekle mükelleftir. Ölüm tehlikesi içinde kayıplarda 5 yıl, haber alınama halinde ise 15 yıl ve her durumda gabin 100 yaşına gelmesine kadar olan süre için mirasçılar tarafından güvence verilir.
Sosyal medya fenomeni Aleyna Dalveren, geçtiğimiz akşam evlendi. Aşiret düğünü yapan ismin sosyal medya paylaşımları ağızları açık bıraktı. İbrahim Tatlıses ve Şafak Sezer de kilolarca altının yarıştığı düğüne katıldı.