Son Güncellenme:
Sirke, hayatın her alanında kullanılan eşsiz bir malzeme. Turşu kurarken, salata yaparken, temizlik yaparken kullanıldığı gibi zayıflamak için bile tercih ediliyor. Temel şifa kaynaklarından biri olduğu için birçok yiyeceğin içine giren sirkeyi dışarıdan aldığınızda, faydalarının tamamından yararlanamamıyorsunuz çünkü dışarıdan alınan birçok yiyecekte olduğu gibi sirkelerde de katkı maddeleri bulunabiliyor. Bu yüzden evde yapılan sirke, hem daha faydalı hem de daha lezzetli oluyor. İşte
yapmanın püf noktaları:
Sirke anası, sirke yapıldıktan sonra karışımın içerisinde oluşan jel kıvamındaki maddeye verilen isim. Sirkenin mayalanmasına yarayan sirke anası, evde ilk kez sirke yapacak olanların elinde bulunamayabiliyor. Sirke anasının oluşmasını sağlayan maddeler su, nohut ve bulgur gibi bakliyatlar olduğundan ilk kez sirke yapıldığı zaman bu malzemelerin karışımın içine eklenmesi gerekiyor. Sonraki yapımlarda ise oluşan sirke anasını bu malzemelerin yerine karışıma ilave edebiliyorsunuz.
yapımı aslında çok da zor değil. Birçok meyveden sirke yapılabilse de en çok sevilen ve en çok tercih edilen sirke olan elma sirkesi, faydaları ile de öne çıkıyor.Malzemeler
Sirke yapımına öncelikle elmaları iyice yıkayıp kurulayarak başlayın. Daha sonra elmaları küçük küçük doğrayın. Doğradığınız elmaları içme suyu dolu kavanozun içine koyun. Bu kavanozun içine balı, bulgur ve nohutu da ekleyin. Kavanozun ağız kısmını bir bezle kapatın ve karışımı 20 gün boyunca günde bir defa mutlaka karıştırın. Geçen 20 günün ardından diğer 20 gün boyunca hiç karıştırmadan karışımı saklayın. Ardından sirkeyi süzün. Elma sirkeniz kullanıma hazır, afiyet olsun!
Elma sirkesi, diğer sirkelere göre daha çok tercih edilse bile elma dışında birçok meyveden sirke yapılabiliyor. Örneğin mevsiminde toplanan üzümlerle yapılan sirke oldukça lezzetli oluyor. Üzümün faydası da çok olduğundan üzüm sirkesi tam bir şifa kaynağı olarak biliniyor. Elma ve üzümün dışında nar, ayva, çilek, kayısı, portakal gibi birçok meyveden
evde sirkeyapılabiliyor.