Son Güncellenme:
İş yeri veya evlerde ısı kaybını önlemek için yapılması gereken işlemlerin başında ısı yalıtımı yaptırmak gelir. Binaların yalıtımlı bölümlerinde ısı kayıpları yok denecek kadar az olurken, yalıtım yapılmamış radyatör arkaları ve kapı pencere kısımlarındaki ısı kayıpları, hissedilir derecede yüksek olmaktadır. Ayrıca çatı ve zeminden kaynaklanan ısı kayıpları da alınacak basit önlemlerle kolaylıkla önlenebilir.
Bina Mantolaması Yapıtırın
Evlerde ısı kaybını en aza indirmek adına yapılacak en etkili çözüm binanın dıştan mantolama yapılmasıdır. Mevcut dış duvarın kalınlığını artırarak dışarıdaki soğuk havanın içeri, bina içindeki ısının dışarı kaçmasını önlemek için yapılan mantolomanın maliyeti, ısınma bedellerinden edilecek tasarruflarla birkaç senede karşılanabilir.
Isı Yalıtım Levhalarından Destek Alın
Radyatörlerden çıkan sıcaklık radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Oda içini ısıtmak için üretilen bu ısı dış duvardan kaçar. Buradaki ısı kaybını azaltmak için petek arkasındaki duvara alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirmek faydalı olacaktır.
Çatı Yalıtımı Yaptırın
Sadece en üst katta oturan daire sakinlerini ilgilendirdiği düşünülse de bina çatı yalıtımı yapılması, binanın ısı haritasını dengeleyici bir rol oynar. Isınan hava yükseldiğinden ısı, binaların çatısından dışarıya kaçar. Bu sebeple ısı kaybını önlemek adına çatı yalıtımının yapılması gerekir. Bu yalıtım, dış mantoloma ile beraber evi battaniye ile sımsıkı sarmışcasına bir etki oluşturur. Dışarıdaki soğuk hava içeriye giremeyeceği gibi bina içinden de dışarıya ısı kaybı yaşanmaz. Zemin katta, dükkan üstü, sığınak üstü veya otopark üstünde yer alan daireler için zeminden yalıtım yapılması da yararlı olacaktır.
Pencere ve Kapı Yalıtımı
Bina içinde ısı kaybının yüksek olduğu yerlerden biri pencere ve kapılardır. Isının yaklaşık dörtte biri de bu kısımlardan kaybolmaktadır. Bu konuda ısı kaybını önlemek için alınabilecek önlem çift cam veya ısıcam özellikli pencerelerden yaptırmak olacaktır. Bu sayede ısı kaybı yaklaşık yarı yarıya azalır. Bunun yanı sıra pencere ve kapıların kenarlarından gelen soğuk hava girişini önlemek için pencere bandı ve yalıtımlı süngerler kullanılabilir. Isı kaybını önlemek adına apartman giriş kapılarının otomatik kapanır olması bina içi merdiven boşluklarının ve böylece evinizin daha sıcak olmasına faydalı olacaktır.
Termostatik Vana Kullanın
Bazı durumlarda oda sıcaklığı istenilen seviyenin üzerine çıkarak yakıt israfı oluşur. Bu hallerde odalardaki peteklere takılacak termostatik vanalar gerekli oda sıcaklığına ulaşıldığında sıcak su girişini keserek kombinin gereksiz yere çalışmasını engeller.