Gayrimenkul HaberleriEv Kredisi Ödemeleri Geciktiğinde Yaşanacaklar ve Yapılması Gerekenler

Ev Kredisi Ödemeleri Geciktiğinde Yaşanacaklar ve Yapılması Gerekenler

Son Güncellenme:

Bankaların müşterilerine sundukları en yüksek meblağlı kredi çeşitleri arasında yer alan konut kredileri, ödemelerin güvence altına alınabilmesi için tüketiciye dair farklı önlem ve yaptırımları da beraberinde getiriyor.

Ev Kredisi Ödemeleri Geciktiğinde Yaşanacaklar ve Yapılması Gerekenler

Bankaların müşterilerine sundukları en yüksek meblağlı kredi çeşitleri arasında yer alan konut kredileri, ödemelerin güvence altına alınabilmesi için tüketiciye dair farklı önlem ve yaptırımları da beraberinde getiriyor. Peki, müşteriler kredi taksitlerini geciktirdikleri ya da ödemedikleri takdirde neler oluyor ve ne yapmaları gerekiyor? İşte cevapları...

Haberin Devamı

Kredi Taksitleri Geciktiği Takdirde Uygulanacak Yaptırımlar İkiye Ayrılıyor

Bankaların müşterileri için sundukları kredi, kredi kartı ya da sigorta çeşitleri gibi hizmetlerine dair herhangi bir taksit geciktiği ya da ödenmediği takdirde birbiri ile benzer yaptırımlar uygulanıyor. Taksitlerin gecikmesini ya da ödenmemesini engellemek için önlem amaçlı ve mevcut yönetmeliklere uygun şekilde gerçekleştirilen yaptırımların başında haciz geliyor. Müşteri maaşına, hesaplarına veya diğer tüm mallarına el koymayı kapsayan haciz süreci konut kredisi geciktirildiği ya da ödenmediği durumlarda da bankanın izleyeceği prosedüre göre devreye sokulabiliyor. Küçük meblağlı kredi ve kredi kartı borçlarının kapatılmasını önemli ölçüde hızlandıran haciz işlemleri, konut kredisi gibi oldukça yüksek tutarlı borçlarda çoğu zaman yetersiz kaldığı için işe yaramayabiliyor. Bu nedenle süreç, kredisi ödenemeyen konutun banka tarafından satışa çıkarılmasına kadar ilerleyebiliyor.
Bankalar, konut kredisinin taksiti geciktirildiği zaman gecikme tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde müşterilerine posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlüler. Yapılan bu bildirime rağmen birbirini takip eden 2 ay ya da 2 kredi taksiti boyunca gecikme devam ediyor veya hiçbir şekilde ödeme yapılmıyorsa bankalar tüketiciden borcun tamamını talep etme hakkına sahip oluyorlar.

Haberin Devamı

Bankaların Yaptırımlarına Karşı Neler Yapılabilir?

Bankalar, konut kredisi taksitinin ardı ardına geciktirilmesi ya da ödenmemesi durumunda borcun tümünü isteme hakkına sahip olduklarını tüketiciye bildirebilirler. Bu noktada bankaların müşteriye çözüm için 1 aylık süre tanıması gerekiyor. 1 aylık süre içerisinde banka ile anlaşmaya varılabilecek tüm ihtimalleri değerlendirmek sürecin daha fazla uzamaması ve farklı bir boyuta taşınmaması açısından oldukça önemli.
Eğer bu 1 aylık süre zarfında da herhangi bir çözüme varılamadığı takdirde banka, kredisi ödenmeyen konutu satışa çıkarabiliyor ya da İcra ve İflas Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca haciz yoluna gidebiliyor. Bu seçimi yapmak alacaklıya ait olmakla birlikte eğer evin satışına karar verilmişse Sermaye Piyasası Kanunu'nun uygun gördüğü yetkililer tarafından ipotekli konut için kıymet takdiri yapılıyor ve ortaya çıkan meblağ 10 iş günü içinde müşteriye bildiriliyor. Tüketici bu tutarı kabul edebileceği gibi tutara itiraz da edebiliyor. Banka, konut satışının ardından borcun kapanmasıyla birlikte kalan tutarı müşteriye aktarmakla yükümlüyken tüketici de satış ardından ödenmemiş borç kalıyorsa bu miktarı kapatmakla yükümlü oluyor.

Haberin Devamı

Bütçenize uygun konut kredisi taksitleri ile sahip olabileceğiniz evlere göz atmak ve size uygun olan seçeneği kolayca bulmak için www.milliyetemlak.com'u ziyaret edin.