Son Güncellenme:
Ev satın almak konusunda yatırımcıların kafasını karıştıran hususlardan biri de tapu masrafları. Hemen her kesimden insanın en büyük arzusunun ev sahibi almak olduğu ve aynı zamanda bu amaçla devlet desteğiyle bankaların 20 yıla kadar vadeli konut kredisi verdiği bir dönemde, ev almanın olmazsa olmazı tapu masraflarını öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Ev, iş yeri, arsa gibi taşınmazların satış işlemi tapu dairelerinde yapılır. Tapu devri ve benzeri işlemler için tapu dairesinden önceden randevu almak gerekir. Ödeyeceğiniz ilk masraf, taşınmaz bedel üzerinden binde 20 oranında olan tapu harcı bedelidir. Tapu harcı bedeli, her sene Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından açıklanan tarife kapsamında belirlenir. Bu harcı hem satan kişi hem de alıcı öder. Kişilerin anlaştığı kimi durumlarda ise bu bedeli genellikle mülkü satın alan kişi ödeyebilir.Tapu harcı, satın alınacak mülkün değeri ve cinsi üzerinden belirlendiği için mülkten mülke farklılık gösterir. Harç dışında ödenmesi gereken bir diğer ücretse tapu döner sermaye bedelidir. Bu bedel, 2013 yılından günümüze dek artış gösteren bir masraf olarak göze çarpmaktadır.Satış işlemini bir aracı üstleniyorsa ek bir ödeme ve masraf daha gerekir. Araya komisyoncunun girdiği bu tarz durumlarda hem satan kişi hem de satın alan kişi mülk bedelinin %2'sini KDV’si ile birlikte komisyoncuya ödemek zorundadır.
Emlak alım satımında süreçleri iyi bilmek, son çıkan kanun ve yönetmeliklerden haberdar olmak oldukça önemlidir. Örneğin; tapu harç ödeme işleminde satılan mülkün değerini düşük göstermek, hem alınacak vergiyi aşağı çeker hem de ilerisi için her iki tarafın da ödeyeceği gelir vergisini azaltır. Geçmişe dönük alım- satımlar incelendiğinde bu tarz durumlara sıklıkla rastlanır. Fakat bu durum ilgili birimlerce tespit edilirse her iki taraf için de geçmişe dönük ceza kesilir.Bir diğer önemli husus ise mülkün alındıktan sonra 5 yıl içinde satılması durumudur. Mülkü satın alan kişi evini 5 yıl içerisinde satarsa, ilgili kanuna göre emlak değer-artış kazancı vergisi ödenir. Konutun 5 yıl içinde maliyet ve satışından elde edilen kar üzerinden hesaplanan bu bedel, miras ve bağış yoluyla satışı gerçekleştirilen gayrimenkuller için alınmaz. Bu vergiden kazanç elde eden yani satan taraf mesul olur. Öte yandan kentsel dönüşüm kapsamına giren ve bu şekilde yıkımı gerçekleştirilen yapılarda emlak değer artış kazancı, tıpkı alım satım işleminde olduğu gibi yeniden hesaplanır.