Son Güncellenme:
Zorunlu Enerji Kimlik Belgesi binalardaki enerji kaynaklarının verimli ve etkin bir şekilde kullanılarak enerji israfını önlemek ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla düzenlenen bir belgedir. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında hayata geçirilen bu uygulama ile verilen belgelerde, binaların enerji ihtiyaçları ile enerji tüketimleri, yalıtım özellikleri ve sera gazı salım seviyesi gibi bilgilere yer verilir.Binanın enerji performansının ölçülmesi olarak da açıklanabilecek Enerji Kimlik Belgesi, bir anlamda binanıza ait enerji karnesini de ortaya koyar. Değerleme aşamasında A’dan G’ye kadar derecelendirilen binalarda “A” seviyesi en yüksek, “G” seviyesi ise en düşük seviye enerji verimliliği anlamına gelir. Yeni yapılan binaların en az “C” seviyesi verimliliğe sahip olmamaları halinde, bu binaların iskân ruhsatı almaları mümkün olmamaktadır.
Kısaca EKB olarak adlandırılan Enerji Kimlik Belgesi, 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan tüm binalar için uygulamaya konulurken, bu tarihten önce inşa edilen binalara da 2020 yılına dek bu belgeyi alma zorunluluğu getirilmiştir. Bunun dışında kullanım alanı 50 metrekareden düşük olan yapılar ile sera ve atölyelerin yanı sıra içinde herhangi bir ısıtma ya da soğutma tesisatı bulunmayan depo, ahır gibi binalar ve belediye sınırları dışında yer alan yapıların EKB almaları gerekmez.
Enerji Kimlik Belgesi, 2011 yılından önce tamamlanmış binalar için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan ve Enerji Verimliliği konusunda danışmanlık veren şirketler aracılığıyla alınır. Bünyesinde bu belgeyi düzenlemekle yetkilendirilmiş olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mimarlar ya da mühendisler bulunan bu firmalar, binanızı inceledikten sonra değerlendirmede bulunduktan sonra yapınızın hangi enerji sınıfına dahil olduğunu belgeler.Yeni yapılan binaların EKB’si ise Enerji Kimlik Belgesi uzmanları tarafından düzenlenir. Alındıktan sonra 10 yıl boyunca geçerli olan EKB’nin bu sürenin sonunda yenilenmesi gerekmektedir.
"Enerji Kimlik Belgesi kaç para?" ya da "Maliyetleri nasıl hesaplanır?" gibi sıklıkla merak edilen soruların cevaplarına gelince... EKB fiyatları binanın ruhsat tarihi, yapının toplam inşaat alanı, projede asansör olup olmaması, binanın ısıtma sisteminin türü ve kat sayısı gibi farklı özelliklerin değerlendirilmesi sonucunda belirlenir. Bu bilgiler ışığında ortaya çıkan Enerji Kimlik Belgesi fiyatları, metrekare bazında hesaplanır ve yapının özelliklerine göre 1 TL ila 3 TL arasında değişkenlik gösterir.Binanızın Enerji Kimlik Belgesi'ni alabilmeniz için yapıya ait elektrik-aydınlatma, ısı yalıtım, statik, mimari ve mekanik projelerini yetkili kurum ve kuruluşlarla paylaşmanız gerekir. Gayrimenkul sektörüyle ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız ya da kiralık-satılık ev arıyorsanız Milliyet Emlak sitesini ziyaret edebilir, sizin için en uygun gayrimenkul ilanlarına ve sektöre dair haberlere erişebilirsiniz.