Son Güncellenme:
Emlak Vergisi her yıl Mayıs ve Kasım aylarında ödenen, sürekli bir vergi türüdür. Emlak Vergisinin nereye ödeneceği, kimlerin vergiden muaf tutulduğu ve Emlak Vergisinin nasıl hesaplandığı gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Emlak Vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında Türkiye sınırları içerisindeki taşınmazlardan alınan vergi türüdür. Emlak Vergisi; bina, mesken, arsa, arazi gibi gayrimenkul sahiplerinden belediyeler tarafından tahsil edilir.
Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Emlak Vergisi taşınmazın türüne göre ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Yani, mesken, iş yeri, arsa ve arazi için farklı oranlar üzerinden vergi alınır. Meskenlerden binde 1, iş yerlerinden binde 2, arsalardan binde 3 ve arazilerden binde 1 oranında vergi alınır. Bu oranlar vergi matrahı üzerinden hesaplanır. Taşınmazın Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ve mücavir alanlar içinde yer alması vergi oranını iki kat artırmaktadır. Vergi oranlarını Bakanlar Kurulunun yarısına kadar indirmeye ya da üç katına kadar artırmaya yetkisi bulunmaktadır.
Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nereye Ödenir?
Emlak Vergisi yıllık olarak ödenen sürekli bir vergi türüdür. Tek seferde veya iki taksitte ödenebilir. Vergi ödeme zamanı her yılın Mayıs ve Kasım aylarıdır. Vaktinde ödeme yapılmaması halinde yıllık %23,4 ve aylık %1,95 lira gecikme zammı uygulanmaktadır. Yeni bir gayrimenkul edinen mükellef, edindiği bu gayrimenkule ilişkin bildirimde bulunmazsa hem vergi hem de vergi zıyai cezası öder.
Emlak Vergisi gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye yapılmaktadır. Taşınmazınız için hesaplanan vergi miktarını ilgili belediyenin tahsilat yapan şubelerine veya ilgili belediyenin hesabına posta çeki ile ya da belediyenin hesabının bulunduğu banka şubesine ödeyebilirsiniz.
Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?
Emlak Vergisi Kanununda bu vergiden muaf tutulan kişiler belirlenmiştir. Bu çerçevede:
- Brüt alanı 200 metre kareyi geçmeyen mesken sahipleri,
- Geliri olmayan işsizler ve ev hanımları,
- Başka gelirleri olsa bile 200 metre kareyi aşmayan meskenleri için engelliler,
- Gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri vergi ödemez.
Bunun yanı sıra, il özel idareleri, özel bütçeli idareler, belediyeler, devlete ait binalar gibi pek çok gayrimenkule de Kanunla vergi muafiyeti getirilmiştir.
Emlak Vergisi İçin Emlak Bildirimi Nasıl Yapılır?
Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin emlak vergisi bölümüne başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru sırasında; taşınmazın tapusu ve tapu fotokopisi, mükellefin nüfus cüzdanı ve fotokopisi, binanın yapı kullanma izni ve fotokopisi, bina adresini gösterir ikamet ve vergi numarası belgesi, başvuru yılına ilişkin damga pulu götürülmelidir. Emlak Vergisi bildirim formu doldurulur.