Son Güncellenme:
Emlak; arsa, bahçe, bina, daire gibi her türlü taşınmaz malları kapsayan, konutların, ticari ve arsa olarak değerlendirilen mülklerin genel adıdır. Emlak ekonomik istikrarsızlıklardan ve kur hareketlerinden fazla etkilenmemesi nedeniyle, uzun vadede güvenli bir araç olarak yatımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçları arasında yer alır.
Emlak kategorisindeki taşınmaz mallar genel olarak konut, ticari ve arsa olarak değerlendirmeye tabii tutulur. Her türlü daire, residence, ev, villa, köşk, yazlık gibi taşınmazlar konut kategorisinde değerlendirilir. Ofis, fabrika, imalathane, atölye, kamu binaları, mağaza, dükkan, depo gibi kar amacı doğrultusuna kullanılan taşınmazlar ise ticari emlak olarak değerlendirilir. Otel, motel, pansiyon gibi turistik amaçlı işletmelerin taşınmazları da ticari emlak kategorisinde yer alır.
Her türlü emlaktan alınan yıllık vergiye emlak vergisi adı verilir. Emlak vergileri arsa ve bina vergileri olmak üzere iki türdür. Emlak vergileri emlak beyannamesi doldurularak, bağlı bulunulan belediyelerin emlak birimlerine iki taksit halinde ödenir.
Emlak vergi borcunu sorgulamak için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin web sitesini ya da intvd.gib.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Başkalarının taşınmazlarını alım, satım ve kiralama gibi çeşitli aracılık işlemlerinden komisyon usulü ile ticari kazanç sağlayan kişilere emlakçı adı verilir. Emlakçılar temel emlak alım satım kiralama işlemlerinin yanı sıra pazarlama, imar planı çıkartma, vergi muafiyeti alma, çap belgesi alma, emlak beyannamesi düzenleme gibi işlemlerde aracılık edebilirler. Bir kişinin yasal olarak emlakçı olabilmesi için diploma şartı aranmamakla birlikte Emlakçılar Odası’na ya da bağlı bulunduğu yerin Ticaret Odası'na kayıt yaptırması, vergi kaydının olması ve belediyeden ruhsat çıkartması gerekir.