Son Güncellenme:
Kişilerin sahip oldukları taşınmazları ispat esasına göre, bağlı bulundukları belediyelerin emlak birimlerine bildirmeleri ve makbuz karşılığı aldıkları belgeye emlak beyanı adı verilir. Emlak beyanının alınabilmesi için maliklerin bazı belgeler ile birlikte, emlağın bulunduğu belediyeye müracaat etmesi gerekir.
Emlak Vergi Kanunu ile emlak beyanının başlıca işlevi, emlak vergisine esas teşkil eden taşınmazların üzerinden vergilendirilecek tutarın belirlenmesidir. Bu anlamda arsa, arazi, bina ve diğer gayrimenkullerin vergilendirilebilmesi için maliklerin satın aldıkları gayrimenkulleri idareye bildirmeleri zorunludur. Emlak beyanı, taşınmazın durumunda değişiklik olmaması halinde bir defa verilir. Emlak beyanı, emlağın bulunduğu yerdeki belediyenin emlak birimine aşağıdaki belgeler ile birliktebaşvurularak verilir.
Yeni inşa edilen binalarda inşaatın bitmesini takiben, inşaat bitmemesine rağmen belirli bir alan kullanıma açılmış ise kullanılmaya başlanan zamanı takiben ilgili bütçe yılı içerisinde belediyelere bildirilir. Yeni binaların dışında mülk sahibinin değişmesi, ifraz ve tevhid gibi çeşitli koşullar ile taşınmazın vergi değerini değiştiren durumların meydana gelmesi halinde olayın gerçekleştiği bütçe yılı sonuna kadar emlak beyannamelerinin ilgili belediye birimine bildirilmesi gerekir. Yılın bitimine üç aydan daha az süre kalmış ise, takip eden yılın ilk aylarını kapsayacak şekilde 3 ay içerisinde bildirimde bulunulur.