Son Güncellenme:
2002 ‘de ATV'de yayınlanmaya başlayan Ekmek Teknesi, Türk televizyon tarihinin efsane yapımları arasında yerini koruyor. 106 bölüm boyunca televizyon seyircisinin evlerine misafir olan dizi, küçük bir mahallede geçen aile ve komşuluk ilişkilerini sıcak öykülerle anlatıyordu. 3 sezon yayınlanan Ekmek Teknesi, 2005 tarihinde ekranlara veda etti. Son sezonunda kanal değiştirmiş ve ATV'den Show TV'ye geçmişti.
İlginç replikleriyle de her hafta ilgi çeken dizinin hikâyesi ise şöyle; İstanbul’un eski bir mahallesinde yaşayan Fırıncı Nusret Usta’nın beş kızı ve mutlu bir aile yaşamını anlatır. Eşi Ayhan Hanım ile birlikte mahalle sakinlerinin her derdine koştukları için mahalle sakinleri de ailelerinin bir parçası gibidir. Birbirinden renkli karakterlerden oluşan komşuları ve kızları, her günlerinin hareketli geçmesine neden olur.
Ekmek Teknesi’nde yer alan karakterlerin samimi ve bizden biri gibi olması, iyi oyunculuklarla birleşince kısa sürede diziyi seyircinin vazgeçilmezi haline getirdi. Genç ve usta oyuncuları bir arada buluşturan kadrosu, başarılı performanslarıyla büyük beğeni topladı.20 Aralık 2007'de aramızdan ayrılan usta oyuncu Savaş Dinçel, Fırıncı Nusret Usta’ya başarıyla hayat vermişti. Dizide tüm mahallenin babası sayılan Dinçel, seyircinin kalbinde de sevgi ve saygı kazanmıştı.Ekmek teknesiyle ilk kez oyuncu olarak karşımıza çıkan karikatürist Hasan Kaçan ise, her hafta hem ekran başındaki seyirciyi hem de kahve halkını etrafına toplamayı başardı ve kendine has üslubuyla anlattığı tarihi hikâyeler, büyük bir heyecanla dinlendi.Başrollerde yer alan Savaş Dinçel, Şermin Hürmeriç, Kadir Çöpdemir, Peker Açıkalın gibi oyuncuların yanı sıra Nusret Usta’nın sempatik kızları da büyük beğeni topladı. 5 kız kardeşten Mehbare karakterini Mehtap Bayri, Sonnur karakterini Arzu Oş, Sonay’ı Melike Güner ve Songül’ü Ekin Türkmen canlandırdı.
2000’li yıllarda ekran başına geçen ve tarihi evlerini, doğal dokusunu koruyan bu sıcak mahalleyi seyreden herkesin aklına “Ekmek Teknesi nerede çekildi?” sorusu geliyordu. Bu tarihi mahalle ortamı ile dizide anlatılan sıcak hikâyeler, büyük bir uyum gösteriyordu.Bu atmosferin yaratıldığı mahalle aslında televizyon seyircisi için yabancı değil. Ekmek Teknesi, daha önce Perihan Abla gibi mahalle dizilerine de sahne olan, İstanbul’un en eski semtlerinden olan Kuzguncuk’ta çekildi.Üstelik bugün bile Kuzguncuk’a giderseniz, Nusret Usta’nın fırınında Ekmek Teknesi tabelasının asılı olduğunu görebilirsiniz. Gerçek hayatta Ekmek Fırını olarak değil kebapçı olarak hizmet veren işletme, tabelasıyla dizinin hatırasını yaşatıyor.