Dekorasyon Efsanelere Konu Olmuş Bir Manastır: Mont Sainte-Odile

Efsanelere Konu Olmuş Bir Manastır: Mont Sainte-Odile

Son Güncellenme:

.

Efsanelere Konu Olmuş Bir Manastır: Mont Sainte-Odile

Fransa Alsas bölgesinde bulunan Mont Sainte-Odile, gizemli geçmişi ve mimari özellikleri ile dikkat çekiyor. Barr şehrinin hemen batısında yer alan ve Bas-Rhin'deki Ottrott köyüne yakın olan Mont Sainte-Odile, Vosges Dağları’nın 764 metrelik tepe noktasında yer alıyor. Adını Aziz Odile’den alan yapı, Strasburg Katedrali ile Alsas’ın dini simgesi olarak biliniyor. Popüler bir Hristiyan hac bölgesi olan Mont Sainte-Odile, yüzyıllar buyunca manastır olarak kullanıldıktan sonra, bugün otel olarak misafirlerine hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Muhteşem mimarisi ile göz kamaştıran Mont Sainte-Odile

Efsanelere Konu Olmuş Bir Manastır: Mont Sainte-Odile

Gerek yapının mimari özellikleri gerekse manzarası ve dağın zirvesini çevreleyen pagan duvarı ile hem hacıların hem de turistlerin popüler uğrak yerlerinden biri olan Mont Sainte-Odile, heybetli görünümüyle göz kamaştırıyor. Ana binaya girildiğinde misafirleri önce antik kireç ağaçları ve 12. yüzyıldan kalma büyük bir çeşme ile donatılan avlu karşılıyor. Avluyu geçtikten sonra hacı salonlarına ve manastırlara ulaşılıyor. Kilise, 12. yüzyıldan kalma bir kilisenin 17. yüzyıl barok tarzında yeniden inşası ve azizin hayatının hikayesini anlatan vitray pencereleri içeriyor. Kilisenin yanında yer alan ikinci bir avlu, ziyaretçileri güzel bahçeler ve Saint-Odile heykeli ile Odile kalıntılarını içeren mezar ve lahitlerin sergilendiği bir şapele götürüyor. Şapeli geçtikten sonra diğer manastırlara ve kırsal alanın muhteşem manzarasına sahip geniş bir terasa ve bir diğer Saint-Odile heykeline ulaşılabiliyor. Terasta iki küçük şapel bulunuyor: Gözyaşı Şapeli ve 11. yüzyılda inşa edilen Melekler Şapeli. Manastırın aşağısında 'Haç İstasyonları' yolu bulunuyor ve bu yol misafirleri eski bir su kaynağına götürüyor. Buradaki suyun göz problemlerini ortadan kaldırdığına inanılıyor. Mont Sainte-Odile de yer alan bir başka önemli yapı olan Pagan, antik duvar tepenin etrafını 10 kilometre boyunca sarıyor. En az üç metre yüksekliğe sahip olan duvar 2500 yıllık geçmişi ile turistlerin ilgi odağı haline geliyor.

Haberin Devamı

Mont Sainte-Odile’in gizemli geçmişi

Efsanelere Konu Olmuş Bir Manastır: Mont Sainte-Odile

Mont Sainte-Odile'in tarihi Orta Çağ'a kadar uzanıyor ve ilginç hikayesiyle dikkat çekiyor. II. Dagobert döneminde Alsas dükü olan Adalrich, Hohenbourg Kalesi'nde yaşıyor ve hamile olan eşinin bir oğul vermesi için dualar ediyor. Ancak kör bir kızı olan Adalrich çocuğunu reddediyor. Bunun üzerine bebek annesi tarafından Burgundy'deki Palm manastırına gönderiliyor. 12 yaşına gelen bebek, vaftiz edilirken mucizevi bir şekilde gözleri açılıyor ve kıza "ışığın kızı" anlamına gelen Odile ismi veriliyor. Odile daha sonra ailesiyle birlikte yaşamaya karar veriyor ve ailesinin yanına Hohenbourg Kalesi’ne gidiyor. Babası onu evlenmesi için zorladığında ise Kara Orman’a kaçıyor. Babası tam onu yakalayacakken kayalar açılarak Odile’i içine alıyor. Babası bu olaya hayran kalıyor ve pişmanlık duyarak kızı için Hohenbourg Kalesi'ni manastır haline getiriyor. Efsaneye göre Odile, bir sopayla kayaya çarparak göz problemlerini tedavi etmek için mucizevi bir su kaynağı oluşturuyor ve bu olay onu kutsal şifacıya dönüştürerek Alsas’ın koruyucu azizi yapıyor.