Emlak FırsatlarıDubleks Çatı Ortak Alan Mıdır?

Dubleks Çatı Ortak Alan Mıdır?

Son Güncellenme:

.

Dubleks Çatı Ortak Alan Mıdır

Dubleks çatı katı, apartmanlarda en üst kat ile bir alt katın birleşiminden oluşan dairelerdir. Bu tip evlerin son yıllarda daha çok tercih edilmesiyle kullanım alanları konusunda bazı soru işaretleri ortaya çıkmıştır. En üst katları dubleks olarak tasarlanan apartmanlarda çatının ortak alan olarak kabul edilip edilmediği merak edilmektedir.

Haberin Devamı

Çatı katı yönetmeliği ne diyor?

Dubleks Çatı Ortak Alan Mıdır

Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu’nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur. Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur. Dolaysıyla bu bölümden kaynaklanan masraf da sadece daire sahibine ait olur.

Çatı katında oturanların hakları nelerdir?

Dubleks Çatı Ortak Alan Mıdır

Kanunda da belirtildiği gibi çatıdaki aksaklıkların sadece çatı katındaki daireleri etkilemesi, tüm sorumluluğun bu dairelere ait olduğu anlamına gelmez. Bu alanlarda herhangi bir sorun çıkması halinde sorumluluk tüm mülk sahiplerine aittir. Kanuna göre ortak kullanım yerlerinin onarım giderlerine kat malikleri arsa payları oranında katılmak zorundadır.Örneğin yalıtımdan kaynaklı olarak çatıdan su sızması durumunda zarar sadece çatı katı dairelerinde olsa dahi kanunlar gereği çatının tamiratından tüm mülk sahipleri sorumludur. KMK'nin 20. maddesi gereği, çatı ile ilgili giderlere kat malikleri kurulunca karar alınması şartı ile tüm kat malikleri kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. Bu da bina çatısında yapılacak herhangi bir işlem için tüm maliklerin onayının alınması gerektiği anlamına gelir.Ancak çatıda yaşanan sorunlarda müdahale gerekliliği ispatlanarak yaptırılıp daha sonra masraf kat maliklerinden istenebilir. Bu KMK 19. maddede açıkça belirtilmiştir. Buna göre ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin tespit edilmiş olması halinde kat maliklerinin rızası aranmaz.Gerekli tadilat yaptırıldıktan sonra kat maliklerinin üzerine düşen masrafı ödememeleri durumunda bu rapor ve harcama dekontu sunularak icra yolu ile tahsil edilebilir. Mülk sahipleri her şekilde ortak alanların zaruri masraflarına katılmak zorundadır.

Haberin Devamı

Çatı katı dubleks almak mantıklı mıdır?

Dubleks Çatı Ortak Alan Mıdır

Dubleks çatı katı, ev sahiplerinin kendilerine özel bir dünya yaratmasına imkan verir. İki katın verdiği geniş alan ve bazı çatı dublekslerinde yer alan teraslar sayesinde oldukça ferah bir yaşam alanı sunar. Dubleks çatı katları kullanım açısından keyif ve avantaj sağlarken, çıkabilecek problemlerin tüm apartmanın sorumluluğunda olması sayesinde gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek değerli bir konut seçeneğidir.