GüncelÇölleşme Neden Olur?

Çölleşme Neden Olur?

Son Güncellenme:

17 Haziran Dünya Çölleşme Günü'nde Türkiye'de her yıl çölleşen 500 bin hektar masaya yatırıldı.

Çölleşme Neden Olur

Toprak dünyadaki yaşamın temelidir ve bu değişmeyen bir gerçektir. Çölleşme iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozunumu olarak tanımlanır. 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar insan ve 4 milyar hektardan fazla arazinin çölleşme tehdidi altında bulunduğunu unutmayalım.

Haberin Devamı

Çölleşme nedenleri

Çölleşme Neden Olur

Çölleşme neden olur sorusunun cevabı; toprağın aşırı kullanımı, iklim değişikliği, ormansızlaşma, plansız sulama gibi nedenlerde yatıyor. Nüfus artışı ve büyüyen küresel ekonomi de doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırarak çölleşmeye yol açmaktadır. Sanayileşme ve kentleşme toprakların hızlı ve bilinçsizce tüketilmesine sebep oluyor. Küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve yanlış arazi kullanımı gibi nedenlerle meydana gelen arazi bozunumu her geçen gün artıyor.

Ülkemizde çölleşmenin seyri

Çölleşme Neden Olur

Yapılan incelemelere göre Türkiye'de her yıl 500 bin hektar toprak çölleşiyor. Toprağa aşırı ekim toprağın yorulmasına neden oluyor. Aşırı otlatma erozyonu önleyen bitki örtüsünü yok ediyor. Plansız sulama ise ekim alanlarının tuzlanmasına neden oluyor. Neticede yılda 500 bin hektar toprağın çölleşmesine yol açıyor.Son yıllarda kuraklık ve sel gibi doğal afetlerin sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Bu artış dünya çapında insanlığı tehdit eder boyutlara ulaşıyor. Bu olaylar geçimini topraktan sağlayan çiftçileri zor durumda bırakmakta, gıda güvencesini tehlikeye sokmaktadır. Ülkemizde de, başta kuraklık ve seller olmak üzere afetler oldukça sık meydana gelmekte, can ve mal kayıplarına yol açmaktadır."Kuraklık, erozyon, toprağın bozunumu ve çölleşme sonucu kaybedilen toprak, ortak geleceğimizin tehlikeye girmesi demektir.

Haberin Devamı

Çölleşmeyle mücadele

Çölleşme Neden Olur

Çölleşmeyle mücadele için tarım ve orman arazilerinin amaç dışı kullanımı engellenmelidir. Bunun yanında ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Ayrıca erozyon kontrolü ve çayır/mera ıslahı için gerekli finansman sağlanmalıdır. Sulak alanlar korunmalı, ürün ve arazi planlaması yapılmalıdır.Tarımsal potansiyeliyle öne çıkan Türkiye'de insanların çölleşmeyle mücadele konusunda daha duyarlı olması gerekiyor. Kamu ve özel kuruluşların da konuya gereken hassasiyeti göstermesi şart. Ülkemizde çölleşmeyle mücadele bilincinin oluşturulmasının temelinde eğitim faktörünün olduğunu hep akılda tutmalı.Bir gayrimenkul alıcı ya da satıcı adayı olarak sizin de çölleşme konusunda aynı bilinci göstermeniz gerekmektedir. Üreticiden tüketiciye toplumun her kesiminin üzerine düşen görevi yerine getirmesi şarttır. Bu mücadele ülkemizin ve tüm dünyanın geleceğe daha güvenli gözlerle bakabilmesi için sonuna kadar yürütülmelidir.Hayatınızın belli dönemlerinde gündeminize giren ya da girecek olan gayrimenkul yatırımlarını da söz konusu çölleşme tehdidini göz önünde bulundurarak, toprağı en verimli şekilde değerlendirmek suretiyle yapmalısınız. Güncel arsa ilanlarını

Haberin Devamı
milliyetemlak.com

üzerinden takip edebilirsiniz.

KEŞFETYENİ
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı

Cadde | 25.04.2025 - 13:05

Survivor son bölümde sürpriz bir gelişme yaşandı. Acun Ilıcalı'nın sözleri şoke etkisi yarattı.