Son Güncellenme:
Kaliteli bir uyku için yatak seçimi oldukça önemlidir. Özellikle uyku alışkanlığının kazanıldığı çocukluk dönemlerinde, ebeveynler yatak seçimlerinde özenli olmalıdır. Bebeklik ve çocukluk evresinde en önemli iki etkenden ilkinin beslenme diğerinin ise uyku olduğu düşünüldüğünde çocuğun uyku kalitesi kesinlikle ihmal edilmemesi gereken unsurlar arasında yerini alır. Peki, çocuk odası yatak seçimi nasıl olmalı?
Çocuğun uyuduğunda uykusunu alması ve dinç bir şekilde uyanması için tıpkı yetişkinler gibi uykusunu iyi alması gerekir. Çocuklar her yerde uyuyabilir düşüncesi kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Çocuğun nitelikli bir uyku evresi geçirmesi için yatağının doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Çocuk odası yatak seçimi yaparken, çocuğun yaş aralığını göz önünde bulundurmalısınız. Bebeklik evresinden çocukluk evresine geçmiş bir çocuğa yatak alınacaksa yatağın planlanan kullanım süresi ve bu sürede çocuğun göstereceği fiziksel gelişimini dikkate alarak yatak seçimini yapmalısınız.
Çocukların yataktan düşme ihtimalini de unutmamalısınız. Bunun için yatak, baza ya da iskeletinin çok yüksek olmamasına özen gösterebilirsiniz. Çocuk için seçilen yatağın vücut şeklini alan ortopedik yatak olması da gelişimini olumlu yönde destekler nitelikte olup; kas ve omurga sistemi için önemli olan ortopedik yataklar, gelişim sürecinde olan çocukların iskelet sistemlerini desteklediği gibi rahat bir uyku uyumalarına da yardımcı olur.
Gelişim çağında hızla büyüyen çocukların omurilik ve iskelet sistemleri de çok hızlı gelişim gösterir. Çocukların ergenliğe adım atmasıyla birlikte kas ağrıları da büyümeden dolayı artar. Bacak ve kolların büyümesi, eklemlerde de ağrılara neden olur. Gelişim çağındaki çocukların yatak seçimi, bu faktörler göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Hızla gelişen yatak teknolojileri sayesinde üretilen gelişmiş ortopedik yataklar sağlıklı bir gelişimi de destekler niteliklere sahiptir. Alınan yatakların maksimum sürede uzun ömürlü kullanımı da düşünüldüğünde, çocuk odası yatak seçimi yaparken hem omurilik, iskelet sistemi sağlığını hem de uyku kalitesini baz alarak seçim yapmalısınız.
Bebekler 6 aya kadar genellikle anne yanında yatarlar. 6. aydan itibaren bebeğin artık kendi yatağına geçmesi uygun görülür. Bebek için yatak alırken yatağın genişliğine, konforuna ve güvenliğine azami ölçüde dikkat etmelisiniz. Bebeğin yatakta rahat hareket edebilmesi için yatağın geniş olmasına ve mümkünse yatak iskeletinin bebeğin düşmeyeceği şekilde olmasına özen göstermelisiniz. Tüm bunların yanında bebek yatağını ortopedi standartlarına uygun olarak seçmeniz de oldukça önemlidir.