Son Güncellenme:
Mutfağınızı yeni baştan yaratacak ve bütçenizi sarsmayacak bu mutfak dekorasyon önerileri ile yemek yapmaktan keyif alacağınız bir mutfak oluşturun.Özellikle kendi yemeğini kendi pişirenler ve ev hanımları evdeki vakitlerinin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyor. Geniş bir çalışma sahası yaratmak ve estetik dokunuşlarla mutfağını kişiselleştirmek isteyenler bazı küçük değişiklikler yapıyor. Bu değişikliklerle dar mutfaklarda yerden tasarruf etmek, şık ve modern bir görünüme kavuşmak mümkün oluyor.
Mutfakta sağlıklı yemekler hazırlayabilmek için gıdaların hijyenik alanlarda saklanması ve pişirilmesi gerekiyor. Bu nedenle mutfağın temiz olması büyük önem taşıyor. Hijyenik bir mutfak için, kolay temizlenebilir, toz ve kir barındırmayan eşyaların ve yüzeylerin seçilmesi tavsiye ediliyor.Pişirme sırasında sıçrayan yağ, yemeklerden çıkan duman ve koku zamanla duvarlara sinebiliyor. Yılda bir kez mutfak duvarlarının boyanması kötü koku ve görüntüden kurtulmak için yeterli oluyor. Mutfak için genellikle koku ve küf oluşumunu engelleyen, silinebilir, antibakteriyel boyalar kullanılıyor. Ortalama 50-70 TL gibi bir masrafla mutfak duvarları boyanabiliyor.Hijyen bakımından mutfakta kullanılan eşyaların ve tezgah, masa gibi yüzeylerin kolay temizlenen materyallerden üretilmiş olması gerekiyor. Mutfak masası satın alırken bakteri oluşumunun engellenmesi açısından cilasız ahşap, pütürlü yüzeye sahip plastik veya sunta tablalı masalar yerine cam, mermer, metal veya cilalanmış mobilyadan üretilmiş masalar tercih ediliyor. 250-300 TL'ye 4 kişilik bir yemek masası satın alınabiliyor.Mutfağa serilecek halıların ise tüy toplamayan, leke tutmayan özellikte olması gerekiyor. Mutfak halısını olabildiğince küçük seçmek, hem maliyetin düşmesini hem de zemin temizliğinin kolayca yapılmasını sağlıyor. 100-150 TL'ye küçük, şık ve kullanışlı bir halı bulunabiliyor.
Dar mutfaklarda basit ve kullanışlı tasarımlar sayesinde depolama ve çalışma alanını genişletmek mümkün oluyor. Bu tasarımlar hazır olarak satın alınabileceği gibi düşük bir maliyetle evde de yapılabiliyor. Örneğin 10-15 TL'ye satın alınıp mutfağa uygun şekilde boyanan raflar; tencere, tava gibi çok yer kaplayan eşyaları koymak için kullanılabiliyor.Dolap kenarı, kapı arkası gibi dar alanlara yerleştirilebilecek raylı dolaplarda; cam kavanozlara doldurulan kuru bakliyat, makarna, konserve gibi gıdalar saklanabiliyor. Bunun için eski bir dolaptan veya geri dönüştürülmüş meyve kasalarından raflı, dar bir dolap yapmak ve 5-10 TL'ye bulunabilecek çekmece raylarını dolaba monte etmek yeterli oluyor.Çekmecelerde oldukça büyük bir yer işgal eden kaşık-çatal takımlarını; mutfağın dekorasyonuna uyacak şekilde boyanıp süslenmiş kavanozlara yerleştirerek duvara asılan raflara dizmek de yerden tasarruf etmek açısından tercih edilen yöntemler arasında bulunuyor.İhtiyaçlara uygun materyal ve yöntemlerle 500 TL'nin altına mutfağa yeni bir dokunuş getirmek mümkün oluyor.