Son Güncellenme:
Teknolojik icatların hayatlarımızın içine ne oranda entegre edilebildiği, ortaya çıkan ürünün sürdürülebilirliğini de belirleyen unsurlardan biri. Rolar, bu anlamda en başarılı yenilikçi teknolojilere bir örnek oluşturuyor. Güneş ışığı ile kendini şarj edebilen perdeler, hem dekoratif bir aksesuar hem de işlevsel bir ürün olarak hayatımıza yüksek noktadan giriş yapıyor. Nathan Webb tarafından tasarlanan şarj edilebilen perdeler, yakıcı güneş ışıklarının evinize girmesini engellerken, donanımında bulunan şarj cihazı sayesinde enerjiyi depoluyor.
İngiliz tasarımcı Nathan Webb, fonksiyonel bir eşya tasarlayarak kendini amorti eden, enerji tasarruflu bir mamul de icat etmiş oldu. Zira, ücretsiz bir enerji depolama aygıtı olan güneş enerjili şarj cihazı, kendini amorti ederek ülke ve aile ekonomisine katkı sağlıyor. Herhangi bir doğal enerji kaynağını tüketmeden enerji üretmek, dünyanın geleceğine de nitelikli bir yatırım yapıyor. Dekoratif perdenin alt bölümünde konumlanan silindirik şarj üniteleri, USB bağlantısı yapılabilir başlıklara sahip. Dışarı çıkarken yanınızda taşıyabileceğiniz çıkarılabilir enerji bankaları, odanıza girmesini istemediğiniz güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştürerek kullanıma hazır hale getiriyor.
Ev dekorasyonunda hem mahremiyeti koruyan hem de güneşlik olarak kullanılan perdeler, Nathan Webb'in Rolar adlı projesinde bambaşka bir silüet kazanıyor. Yeni nesil fotovoltaik baskı teknikleri kullanılarak tasarlanan grafik desenler, hem dekorasyonun genel havasına hem de kullanıldığı mekanın gölge yansımasına modern ve yalın bir dokunuş kazandırıyor. Gelecekte kullanılacak akıllı teknolojilere mükemmel bir örnek teşkil eden Rolar perde tasarımı, günlük hayatı kolaylaştıran fonksiyonel ürünlere bakış açımızı bir adım ileriye taşıyor.
Güneş ışığının kullanım alanları, her geçen gün artarak çoğalıyor. Yoğun güneş ışığını depolanabilir enerjiye dönüştürmek için her gün yeni projeler geliştiriliyor. Ancak, odaya sızan güneş ışığını dışarıda tutmakla yetinmeyip fazlasını depolamak, gerçekten dahiyane bir yaklaşım. Odadaki mobilyaların ve tekstil ürünlerinin rengini zamanla solduran fazla güneş ışığını, dekoratif şık perdelerle kullanılabilir enerjiye dönüştürmek son derece yaratıcı bir zeka işi. Rolar projesi, bu anlamda bir ilki başlatıyor diyebiliriz.Teknolojinin takip edilemez ölçüde hız kazandığı günümüzde, doğal kaynakları aynı oranda işlevsel kılmak, dünyanın doğal dengesini korumaya önemli bir katkı sağlıyor. Estetik görünümleriyle şık ve hoş bir görüntü sağlayan perdelerin, elektrik kaynaklarını kullanmadan elektronik eşyalarınızı da şarj ediyor olması, güneş enerjisinden faydalanma taleplerine hoş bir karşılık veriyor.