Son Güncellenme:
Evde boya yapmak, kesinlikle çok kolay bir işlem değildir. Ayrıca çok da ucuza geldiği söylenemez. Boya sonrası oluşan boya lekesi çıkarma işlemi ise oldukça zaman alır ve can sıkıcıdır. Ancak, sizin için hazırladığımız önerilere göz atarak, boya lekesini çıkarma derdinin üstesinden kolayca gelebilirsiniz!
Teneke boya kutusunu açar açmaz, çekiç ve çivi yardımıyla boya kutusunun üst tarafında bir delik açın. Delik, boya kapağının ağzında damla oluşmasını engelleyerek kapak kapatıldığında boya dağınıklığı oluşmasını önler. İki geniş enli boya şeridi keserek, kutunun kapağı üzerine V şekli oluşturacak şekilde yapıştırırsanız, boyayı başka bir kaba dökerken etrafa damlamasını önleyebilirsiniz. Böylece daha az boya lekesi çıkarma zahmetine katlanırsınız.
Boyama işlemini doğrudan boya kutusundan yapacaksanız, boya kutusu etrafına lastik bir bant sıkıştırabilirsiniz. Boya kabının üst kısmına lastik bir bant bağlayarak, boya fırçasındaki fazla boyaların temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Boya sıçramalarını en aza indirgemek için plastik bir kapaktan yardım alabilirsiniz. Plastik kapağı ortadan keserek fırçanın geçebileceği bir alan yaratın ve fırçayı bu kesikten geçirin. Böylece, özellikle yüksek yüzeyleri boyarken plastik kapak, bir kalkan görevi görür.
Boya damlalarını önlemek için kullanılan damla bezlerinden hoşlanmıyorsanız, karton kutuları katlarından bozarak, damla bezi olarak kullanabilirsiniz. Daha ince karton kutuları sayesinde ise özellikle süs eşyalarınızı boyarken halı ile süpürgelik arasına sıkıştırarak daha verimli bir kullanım alanı oluşturabilirsiniz. Boya yaparken yere boya damlatırsanız, boya lekesi çıkarma işlemi için ıslak mendil kullanabilirsiniz. Alkol içeren bu mendiller boyayı çıkartırken, yüzeye zarar vermez. Boyama öncesinde cildinize, özellikle de kollarınıza ve yüzünüze nemlendirici bir krem sürmelisiniz. Bu krem sayesinde boya sonrası oluşan lekeleri ve boya damlalarını kolayca yıkayabilirsiniz.
Mutfak ve banyoda boyama işlemi yaparken, kapı tokmaklarını ve donanımlarını korumak için onları alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz. Alüminyum folyo, örttüğü her şeyin şeklini alarak formunu korur ve işiniz bittiğinde folyoyu çıkartabilirsiniz. Böylece kapı tokmakları ve donanımları boya damlalarından korunur. Eğer boya yaparken tehlikeli bir noktayı korumanız gerekirse, streç bant kullanabilirsiniz. Streç bant ile lamba aksesuarlarını, donanımlarını, priz ve elektrik düğmesi gibi alanları kapatarak fırça darbelerinden koruyabilirsiniz.
Boyama yaparken boya fırçalarınızı silindir köpük şeklinde olan havuz makarnasının üzerine sıralayabilirsiniz. Havuz makarnasının üzerine bıçakla fırçaların sığabileceği büyüklükte çentikler açın ve boya kabınızın kenarına makarnayı sarın. Böylece boyama yaparken fırçalarınızı makarnanın üzerine sıralayabilirsiniz. Ya da fırçalarınızı temizlemek için su dolu plastik bir şişeyi boya kabınızın yanına sıkıştırabilir ve onları kullandıktan sonra kuruması için asabilirsiniz.