Son Güncellenme:
Çocuklar, ailelerinin en kıymetli varlığıdır. Bu nedenle ebeveynler bebek sahibi olacaklarını öğrendikleri ilk andan itibaren çocuklarına daha iyi bir yaşam sunabilmek için çalışırlar. Bebekler için sağlıklı ve nezih bir ortamın sağlanmasında özenle hazırlanan bebek odalarının dekorasyonu da son derece önemlidir. Özellikle de çocukların hayatında büyük bir yere sahip olan oyuncaklar dikkatle seçilmeli ve bebek odasında doğru şekilde muhafaza edilmelidir.
Bebek odası düzenleme işi, keyifli olduğu kadar titizlik de gerektiren bir iştir. Bebekler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirdiklerinden bebek odasının temiz, sakin ve huzurlu bir ortam haline getirilmesi gerekir. Bebek odası olarak evin en sessiz, iyi havalanan ve güneş ışığı alan odası seçilmelidir. İyi bir temizliğin ardından dekorasyon aşamasına geçilebilir.Bebek odası dekorasyonunda seçilecek mobilyalar ve oyuncaklar bebek sağlığına uygun, kullanışlı ürünler olmalıdır. Bunun için fonksiyonel bebek odası mobilyaları, antibakteriyel halılar ve kolay temizlenen ev tekstili ürünleri tercih edilebilir. Bebeğin büyüdüğünde de kullanabileceği genişleyebilen karyolalar ve büyük gardıroplar satın almak akıllı bir seçim olacaktır. Bebeğin yanı sıra annesinin de bebek odasında vakit geçireceği düşünülerek alt değiştirme masası, emzirme koltuğu gibi mobilyalar da bebek odasına yerleştirilebilir.
Oyuncaklar; çocukların zeka gelişimini, hayal gücünü, el becerilerini desteklemenin yanı sıra bedensel ve zihinsel sağlık üzerinde de önemli etkilere sahiptir. Bu nedenle bebekler için oyuncak satın alınırken seçici ve titiz davranılmalıdır.Çocukların yaşına, cinsiyetine ve ilgi alanlarına göre çeşitlenen oyuncaklarda sağlığa zararlı bazı kimyasal maddeler bulunabilmektedir. Bebekler için alınan çıngırak, diş kaşıyıcı, bez ya da peluş türevi oyuncakların sağlıklı materyallerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Plastik ve metal malzemeden üretilen oyuncakların yerine ahşap ve bez oyuncaklar tercih edilmelidir. Yutma tehlikesine karşı küçük parçalar içeren oyuncaklar satın alınmamalıdır.Oyuncak seçimi kadar bebek odasına yerleştirilme şekli de önemlidir. Bebekler oyuncaklarıyla oynarken ağızlarına götürme eğiliminde olduklarından oyuncakların temizliğine özen gösterilmelidir. Bebek odasındaki oyuncakları düzenlemenin püf noktası oyuncaklar için ayrı bir alan oluşturmaktır.Oyuncaklar; alt değiştirme masasının yakınlarına ve koltukların üzerine gelişigüzel konmamalı, bir sepette veya dolapta muhafaza edilmelidir. Bu hareket, ilerleyen dönemlerde çocuğun düzen alışkanlığı kazanmasına da yardımcı olacaktır. Komodin, sehpa gibi mobilyaların üzerine ya da raflara dizilen oyuncakların zamanla tozlanacağı unutulmamalıdır. Oyuncakların toz ve kir nedeniyle bakteri yuvası haline gelmesini engellemek için tüm oyuncaklar sık sık yıkanmalıdır. Yıkama işleminde çocuklar için uygun deterjanlar ve sıcak su kullanılmalıdır. Bebeklerin dekoratif amaçlarla kullanılan peluş hayvan, duvar süsü, biblo gibi aksesuarlarla oynamasına izin verilmemelidir.