DekorasyonBarselona'da Sizi Bekliyor: Mind House

Barselona'da Sizi Bekliyor: Mind House

Son Güncellenme:

.

Barselonada Sizi Bekliyor: Mind House

İspanya’da Barselona kentinin Valcarca banliyösünün tepesinde yer alan Park Güell, ünlü Katalan mimar Antoni Gaudi’nin en önemli eserlerinden biri olarak anılıyor. 1900’ler İspanya’sında kont olan Euzebi Güell, söz konusu tepeyi İngiliz tarzında, bahçeden bir şehir yaratmak amacıyla satın alıyor. Kont Güell’in, hayalindeki bahçeler içindeki şehri inşa etmesi için sıra dışı mimar Gaudi ile anlaşması, yeryüzünün en yaratıcı yapılarından biri olan -hatta belki de en yaratıcısı- Mind House’u ortaya çıkarıyor.Güell’in projesi ise parkın lokasyonu nedeni ile başarısız olmuş ve yeterince ilgi çekemiyor. Yıllar sonra, Güell’in varislerinin tepeyi şehir yetkililerine satması ile Park Güell vatandaşların gezip görebileceği bir yer olarak hizmete açılıyor.

Haberin Devamı

Yaratıcılıkta Sınır Tanımayan Bir Yapı

Barselonada Sizi Bekliyor: Mind House

Ziyaretçileri parkın hemen girişinde çöreğe benzeyen, ilginç görünümlü iki adet ev karşılıyor. İşte bu evlerden ön duvarında haç şeklinde bir pencere ve çatısında mantar bulunan ev Mind House. Antoni Gaudi’nin çılgın fikirlerinden yola çıkarak inşa ettiği yapı 3 katlı ve bir tavan arasına sahip bulunuyor. Çatısında satranç desenini andıran beyaz ve gri renklerin kullanıldığı bina mimar tarafından dünyanın en yaratıcı yapılarından biri olarak gösteriliyor. Adeta masal kitaplarından fırlamış bir görünüme sahip olan Mind House, günümüzde sergi amaçlı kullanılıyor.Mind House’un bulunduğu Park Güell’in girişinde ziyaretçileri çeşmeler ve Katalonya armaları ile süslenmiş geniş merdivenler karşılıyor. Bu merdivenlerin hemen başında ise devasa, mozaikten yapılmış bir kertenkele bulunuyor. Yine Gaudi’nin eseri olan bu kertenkele, zaman içerisinde Barselona kentinin sembolü haline geliyor. Görkemli merdivenlerin ardında ise Mind House ve Park Güell’in geniş terası yer alıyor.

Haberin Devamı

Mimari Bir Dehadan Rüya Gibi Bir Proje

Barselonada Sizi Bekliyor: Mind House

Kont Güell’in rüya gibi projesinde tam yedi düzine ev inşa edilmesi planlanıyor. Gaudi yapılması düşünülen evlerden örnek teşkil etmesi açısından iki tanesini inşa ediyor. Mind House işte bu evler arasında yer alıyor. Aynı zamanda burası Antoni Gaudi’nin sadece çizip inşa ettiği bir yapı değil, 20 yıl boyunca babası ve yeğeni ile birlikte yaşadığı, ölmeden birkaç ay önce ayrıldığı bir ev oluyor. Mind House, Gaudi’nin kişisel eşyalarının ve tamamlamaya ömrünün yetmediği proje skeçlerinin sergilendiği, ziyaretçilere açık bir müze olarak kullanılıyor.1852-1926 yılları arasında yaşamış olan Antoni Gaudi’nin eserleri içinde ayrı bir yeri bulunan Mind House, bu yüzyıl için bile oldukça iddialı bir bina olarak dikkat çekiyor. Gaudi’nin mimari tasarımları, günümüzde pek çok yapıya ilham kaynağı olmaya devam ediyor.