Son Güncellenme:
Bankaların sunduğu hesap açma hizmetlerinden yararlanmak isteyen bireyler ilk önce bankada hesap nasıl açılır sorusunun cevabını bulmalıdır. Daha sonra ise, açtırmak istediği hesap türüne göre gerekli evrakları bankaya iletmeli ve başvuruda bulunmalıdır. Bankada hangi işlem yapılacak olursa olsun, mutlaka her müşterinin bir hesaba sahip olması gerekir. Dolayısıyla banka işlemleriyle ilgili atılacak her adım için öncelikle bankanın sunduğu hesap hizmetlerinden faydalanmak gerekir. Banka hesabı esasen mevduat hesabı olarak adlandırılır. Mevduat hesapları ise 4 çeşide ayrılır.
Müşterilerin birikimlerini ya da kazanımlarını topladıkları hesaptır. Bu hesabın en önemli özelliği, paranın hesapta sürekli işlemesi ve belirli bir faiz oranı üzerinden her ay değer kazanmasıdır. Ayrıca vadeli hesaplarda müşteri, vadenin bitim tarihine kadar parayı çekmemelidir. Aksi durumda vade bozulur ve beklenen faiz geliri elde edilemez. Vade süreleri ise 1,3,6,12 ay ve üstü şeklindedir. Eğer müşterinin mevcut bir vadeli hesabı varsa internet, mobil şube ya da telefon bankacılığı aracılığıyla banka hesabı açılabilir. Fakat ilk defa bir hesap açılışı olacaksa, kişinin şubeye gidip ‘’Bankacılık Hizmet Sözleşmesi’’ ve ‘’Bireysel Müşteri Sözleşmesi’’ni imzalaması gerekir.
Vadesiz mevduatın herhangi bir getirisi yoktur. Genelde birikim yapmak ve bu birikimi saklamak isteyen kişiler tarafından açılan bir hesaptır. Yine de bu hesap aracılığıyla fon alım-satım, altın veya döviz değerlendirmeleri yapılabilir. Peki, bu noktada bankada hesap nasıl açılır? İlk olarak müşterinin nüfus cüzdanı, ikametgâh ve son üç aydan birine ait bir fatura ile şubenin bireysel işlemler bölümüne başvuru yapması gerekir. İşlemler tamamlanınca banka hesap cüzdanı ve banka kartı verir. Ayrıca hesap başvurusu sırasında internet ve telefon bankacılığı hizmetleri için bazı bankalara ayrı başvuru yapmak gerekebilir.
Bankaya mevduat yatıran kişi, öncesinde haber vererek belirlediği bir tarihte bu parayı çekebilir. Bu hesap türünde paranın çekileceği tarih önceden bellidir. Yani 15 gün ihbarlı mevduat açtıran biri para çekmek istediğinde 15 gün önceden bankaya haber vermelidir. Bu hesabı açarken de vadesiz mevduattaki prosedürler izlenir.
Normalde vadeli hesaplar 1,3,6,12 ay ve üstü şeklinde hesaplanır. Bu ayların dışında kalan zaman dilimleri içinse kırık vadeli mevduat hesabının açılması gerekir. Bu sayede müşteri vadeyi bozmaz ve kendisinin beklediği kadar vade yaptırarak, kazancını kaybetmeden parasını çekebilir. Tüm bunların dışında bazı bankalar hesap işletim ücreti talep edebilir ya da direkt olarak hesaptan kesebilir. Dolayısıyla bu konuda önceden banka ile görüşmek gerekir.Kiralık veya satılık daire, arsa, iş yeri gibi ilanları incelemek için
sitesine göz atabilirsiniz.