Son Güncellenme:
Bahar ile birlikte çimenler ve çiçekler gibi yabani otlar da canlanarak bakımını yaptığımız bahçelere yayılmaya başlıyor. Bahçedeki otlar ile olan mücadelede kullanılabilecek mekanik, biyolojik ve kimyasal pek çok yöntem bulunuyor. Ancak bahçede yaşayan bitki ve hayvanlara zarar verebilecek yöntemleri denemeden önce basit ve doğal yöntemleri tercih etmek çok daha sağlıklı oluyor. İşte bahçedeki otlardan kurtulmanızı sağlayacak basit ama etkili yöntemler...
Yabani otlardan kurtulmak için en basit yöntem, özellikle de az sayıda yabani ot oluşumu varsa, bunları elle çekerek kökleri ile birlikte topraktan çıkarmak. Bu, bahçenin geneline en az zararı dokunan yöntem olduğundan bahçıvanlar da ilk olarak bu yolu tercih ediyor.
Malçlama, istenmeyen otların ışık almayan bir materyalle örtülerek yok edilmesi olarak tanımlanıyor. İnatçı bitkilerde çok etkili olmasının yanı sıra kökü ile yayılan ayrıkotu gibi otlar üzerinde de eskilerden beri kullanılıyor.
Bu yöntemde sıcak su, yabani otların üzerine dökülüyor ve böylece bu otlar yanıp boğuluyor. Kaynar su dökülen bölgedeki tüm bitkileri anında ölüyor. Bu yöntem ekonomik bir seçenek olsa da tüm bahçede etki gösterebilmesi için bahçenin küçük olması gerekiyor.
Bahçenin yabani otlar çiçeklenmeden biçilmesi, çim yoksa toprağın çapalanması hatta büyük sebze tarhları söz konusu ise sürülmesi yabani otlara karşı savaşta en etkili yöntemlerden sayılıyor. En eski yöntemler arasında görülen çapalama, uzun vadeli etkisi ile özellikle yeni bahçe düzenleyen kişilerce tercih ediliyor.
Hafifçe yakmak da yabani otların yok edilmesinde etkili bir yöntem olarak görülüyor. Özellikle de çapalanamayacak alanlarda daha çok kullanılan bu yöntem, daha çok deneyimli bahçıvanlar tarafından tercih ediliyor.
Herhangi bir yapay kimyasalı kullanmadan önce yabani otları sirke ile hafifçe ıslatarak yok edebilirsiniz. Özellikle güneşli günlerde kullanıldığında birkaç gün içinde bitkinin kurumasını sağlayan sirke, tüm bitkilerde bu etkiyi gösterdiğinden dikkatli bir şekilde uygulanması büyük önem taşıyor. Aksi halde yabani otların yanında yer alan ve sevdiğiniz bitkileri de kurutabilirsiniz.Tabii ki tüm bunlardan önce bahçeyi korumak gerekiyor. Hayvanların, araçların ve bahçeye taşınan taş ve toprağın yabancı tohumlar içermemesi, yabani otların çiçek açmadan ya da açtığı anda tohum vermeden temizlenmesi gibi müdahaleler ile bahçenizi bu istilacılara karşı, uzun vadede koruyabilirsiniz. Ayrıca yabani otların bir kısmı toprağı havalandırma, toprağı ve hayvanları besleme gibi işlevlere hizmet edebiliyor. Dolayısıyla temizliğin, otların sorun yaratıp yaratmadığına ya da nerelerde sorun yarattığına dikkat ederek yapılması öneriliyor.