Gayrimenkul HaberleriArtık Ruhsatsız Konut Satılamayacak

Artık Ruhsatsız Konut Satılamayacak

Son Güncellenme:

Ruhsatsız konut satışlarının yasaklanmasıyla birçok bölgede satış işlemleri durdu

Artık Ruhsatsız Konut Satılamayacak

Yeni Tüketici Kanunu ile birlikte bugünden itibaren konut satışında yeni bir dönem başlıyor. Ruhsatsız konut satışlarının bugünden itibaren yasaklanması başta Esenyurt ve Fikirtepe olmak üzere birçok bölgede satış işlemlerini durdurdu.

Haberin Devamı

Habertürk'ün haberine göre; Bazı şirketler bu durumu ön talep toplama ve ruhsat çıkana kadar kaparo toplayarak aşmaya çalışırken, sektörün büyük oyuncularına göre “Bu yasayı sulandırmaktan başka bir şey değil. Ruhsatı olmayan projelere karşı tüketicinin dikkat etmesi gerekiyor” uyarıları yapılırken hukukçulara göre de söz konusu yöntemlerle yasanın arkasından dolaşılmaya çalışılıyor.

‘AYLAR ÖNCESİNDEN ÖN TALEP TOPLANMAZ’

Nitekim Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yeni Tüketici Kanunu ile ön talep ve kaparo gibi uygulamaların artık son bulacağını belirterek, “Müşteriler ruhsatsız bir projeden ön talebe karşı para verirse hukuka aykırı bir işlem yaparlar. Gelecekte hiçbir hak iddia edemezler” diye konuştu. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun da “Ön talep kamuoyu yoklaması adıyla 3 gün öncesinden yapılabilir. Ancak bunu aylar öncesinden başlatmak ve müşteriden kaparo almak bağlılık yaratır. Bunların olmaması lazım” dedi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise Türkiye’nin her yerinde ruhsatsız proje bulunabildiğine dikkat çekerek, tüketicinin ruhsatsız satışlara karşı bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘RUHSAT İŞLEMLERİ ÇOK UZUN SÜRÜYOR’

Fikirtepe’de toplam yatırımı milyar liraları bulan bir müteahhit, “Biz de ruhsatsız satış yapmak istemeyiz. Ancak ruhsat işlemleri çok uzun sürdüğü için kaparo alıp, yer ayırtma yoluyla devam edeceğiz” dedi.

ŞİMDİ NELER OLACAK?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz

Yeni Tüketici Kanunu ile inşaat şirketleri, müşterilerine ön bilgilendirme formu göstermek zorunda. Burada ruhsat başta olmak üzere proje bilgileri gösterilecek. Daha önceden şirketlerin ofislerinde yapılan satış sözleşmeleri artık geçersiz. Yeni kanunla sözleşmeler sadece noterde yapılacak. Proje teslim edilene dek sözleşmede şerh bulunacak. Bu şerhte hangi daire kim tarafından ne zaman satın alınmış bilgileri yer alacak. Yatırımcıların topladıkları ön talep ya da kaparolar da yasadışı kalacak. çok uzun dedi.