Son Güncellenme:
İnşaat devam ederken veya proje üzerinden aldığınız gayrimenkulün inşaatı tamamen bittiğinde, belediyenin ilgili birimleri tarafından önceden onaylanan projeye uygunluğu denetleniyor ve iskan izni, yani oturma izni veriliyor. Aslında tüm binalar için alınması gerekli olan iskan izni, inşaatın tamamen bitmesi ile birlikte müteahhit veya inşaat firması tarafından alınabiliyor. Eğer satın aldığınız evin iskan izni çıkmazsa inşaatın projeye uygunluğunda problem olduğu anlaşılıyor.
Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Birimi tarafından verilen iskan izni öncelikle inşaat ruhsatı almış ve en geç 2 yıl içinde inşaatı başlamış ve inşaatı 5 yıl içinde tamamen bitmiş binalara veriliyor. Eğer bu sürede inşaat tamamlanamamışsa yeniden inşaat ruhsatı alınması gerekiyor.
Müteahhit, inşaat firması veya noterden yetki verdiği kişi tarafından iskan izni dilekçesi ile birlikte belediyenin ilgili birimine başvuru yapılması gerekiyor. Her ne kadar belediyeler arasında farklılıklar bulunsa da istenen belgeler; tapu kaydı, ilgili vergi dairesinden ilişki kesme belgesi, İZSU'dan alınacak kanal vizesi, Telekom olur belgesi, proje müellifleri raporu, yapı denetim raporu, 13x18 ebadında binanın cephesinden çekilmiş fotoğraflar, emlak ve çevre temizlik belgesi yoktur yazısı ve SSK'dan alınan borcu yoktur yazısı olarak sıralanıyor. İnşaatı bitmiş ancak müteahhit veya inşaat firmasının binayı önceden onaylı projeye, imar planına ve deprem yönetmeliğine uygun yapmaması, harç veya SGK sigorta primlerini ödememesi halinde binaya iskan izni verilmiyor.
Son yıllarda iskanı olmayan binalar için belediyeler tarafından ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Evin iskan izni çıkmazsa uygulanan en önemli yaptırım elektrik ve su bedellerinin inşaat tarifesi üzerinden alınması oluyor ki bu çok yüksek fatura gelmesi anlamına geliyor. Bunun dışında iskanı olmayan binalara pek çok banka alım-satımda kredi vermiyor.
Eğer satın aldığınız evin iskan izni çıkmazsa veya iskan izni bina bittiği halde alınmamışsa kat malikleri tarafından müteahhit veya inşaat firmasına dava açılabiliyor. Ayrıca bu süreç içinde iskansız evin değeri de düştüğü için yine tazminat davası da açılabiliyor. zaman zaman devlet tarafından çıkartılan iskan izni aflarına baş vurarak iskan izni alınabiliyor. Özellikle sadece SGK borcu olduğu için inşaatlarına ruhsat verilmeyen firmalar ve müteahhitler 17 Aralık 2009 tarihinde yapılan düzenleme ile iskan izni alabiliyor.