23.06.2021 - 09:30 | Son Güncellenme:
Aile konutu şerhi Medeni Kanunun 194. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Aile konutu şerhi taşınmazın sahibi olmayan eşin talebi ile tapuya işlenmiş ise, yine aynı eşin talebi ile kaldırılabilir.
Eğer şerh her iki eşin de birlikte talebi ile işlenmiş ise, yine iki eşin talebi ile kaldırılabilir.
AİLE KONUTU NEDİR?
Bir evin aile konutu olarak tanımlanması için ailenin orada ikamet etmeleri gerekmektedir. Eşlerden birinin ya da her ikisinin mülkiyetinde olup oturmadıkları ya da kiraya verdikleri ev aile konutu olarak tanımlanmaz.
AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KONUR?
Aile konutu şerhi, taşınmazın sahibi olmayan eşi, taşınmazın sahibi olan eşe karşı koruyan şerhtir. Aile konutu olarak belirlenen evin sahibi olmayan eş tapu müdürlüğüne giderek konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir. Eğer boşanma davası açıldığında tapuda önceden konulmuş aile konutu şerhi bulunmuyorsa mahkemeden de aile konutu şerhi konulması istenir.
AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KALDIRILIR?
Aile şerhi, konutun sahibi olmayan eşin talebi ile işlenmiş ise, aynı eşin talebi ile kaldırılır. Eğer şerh her iki eşin de birlikte talebi ile işlenmiş ise, yine iki eşin talebi ile kaldırılabilir. Aile konutu şerhinin kaldırıldığı vefat, taşınma boşanma gibi bazı başka durumlar da vardır.
Eşlerden birinin vefatı halinde, sağ kalan eş aile konutu şerhinin tapudan kaldırılmasını isteyebilir. Aile konutu şerhi boşanma davası kesinleşene kadar koruma sağlar. Boşanma davası açılmış ve kesinleşmiş ise gerekçeli karar ile şerh kaldırılabilir. Tarafların boşanması halinde artık aile konutu ortadan kalkar. Dolayısıyla şerhin koruma kapsamı evlilik süresi için geçerlidir.
Aile taşınmış ise yeni konut kaydı getirilerek mevcut aile konutu şerhi kaldırılabilir.