Son Güncellenme:
Dekorasyonunuzda vintage, eskitme, antika gibi konseptleri seviyorsanız ahşap masalar tam size göre! Gerek yemek gerekse de çalışma masası olarak kullanabileceğiniz birçok şık ahşap masayı ev, ofis, bahçe gibi dilediğiniz her alana taşıyabilirsiniz.Fakat unutmamalısınız ki ahşap masalar, diğer mobilya türlerine nazaran biraz daha farklı bir bakım ister. Mobilyanızı uzun süreler kullanmak istiyorsanız "Ahşap masa bakımı nasıl yapılır?" sorusunun cevabını iyi bilmeli ve masa bakımını düzenli hale getirmelisiniz.
Ahşap masa bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olacaktır. Ahşap masanızı daha uzun yıllar kullanmak istiyorsanız, bu püf noktaları göz önünde bulundurmalısınız.Masanıza dökülen sıvılar, hızla yüzeyin derinine temas eder. Dolayısıyla dökülen sıvılara anında müdahale etmelisiniz. Masanıza temas eden lekelerin kolay çıkarılmayacağını unutmayın. Bardak, tencere altlığı gibi nesneler kullanarak masanızda leke, iz kalmasını engelleyin. Bu tip lekeleri saç kurutma makinesi yardımıyla da yok edebilirsiniz. Kurutma makinesini lekenin üzerine doğru çalıştırın, leke temizlenecektir. Aşırı sıcak yahut nemli bir ortam, masanıza zarar verecek, rengini solduracaktır.Masanız için güneşin direkt vurduğu bir yer değil, daha soğuk bir ortam seçin.
Ahşap masaların en büyük düşmanlarından birinin toz olduğunu unutmayın. Bunun için mümkünse her gün hafif nemli bir bez yardımıyla masanızın üzerini silmeye özen gösterin. Bezin tam ıslak ya da kuru olmamasına dikkat edin. Kuru bez, masanızın yüzeyini çizerek zarar verebilir. Masa temizliği yaparken sabunlu su kullanmak da yapılan hatalardan biridir. Sabun, ahşap yüzeyin derinlerine kadar işleyerek yapı ve görüntüsüne hasarlar verir.Kimyasal madde içeren temizleyiciler, masanızın yalnızca düşmanıdır. Bunun için masanızın tozunu alırken hafif ıslatılmış bir bez kullanmanız yeterlidir.
Balmumu yüzeyine sahip, yağlı yahut da vaks kaplamalı ahşap masalar yılda en az bir, mümkünse iki defa yağlanmalıdır. Ahşap yüzeyi kuru görünüyorsa da yağlamak en iyi seçim olacaktır. Bunun yanı sıra yağlama işlemiyle gerçekleşen ahşap masa bakımı masanıza yeni bir görüntü de katar. Uzun yıllar kullanmış olduğunuz ahşap masanızı yağlayarak yenileyebilirsiniz. Yağlama işlemi için ahşap cilası ve kremi, yumuşak bir bez ve küçük bir ped edinin.
Sonrasında cilayı bir pede dökün. Kuru ahşap yüzeyi ıslatacak şekilde silin. Daha sonra cilayı 20 dakika kadar bekletin. 20 dakika sonra yumuşak bez yardımıyla masanızın üzerini silin. Masanız daha sağlıklı ve ilk günkü gibi!