EkonomiYatırımcıya finansal eğitim portalı geliyor

Yatırımcıya finansal eğitim portalı geliyor

02.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tüm vatandaşların yararlanabileceği bütüncül bir finansal eğitim portalının hazırlandığını duyurdu.

Yatırımcıya finansal eğitim portalı geliyor

6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde konuşan Bakan Nebati, finansal okuryazarlığın önemini vurgulayarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Piyasadaki tüm paydaşların katılımıyla önümüzdeki dönemde bütüncül bir finansal eğitim portalını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Böylece, her yaştan yatırımcılarımız güvenilir bilgiye kolayca erişerek finansal okuryazarlık yetkinliklerini artırma imkanına kavuşmuş olacaklar.”

Borsa İstanbul’un küresel ölçekte dikkat çeken bir borsa olduğunu ve benzerlerinden pozitif ayrıştığını belirten Nebati, “Borsa İstanbul bizim bir değerimiz. Borsa İstanbul’a biz mümkün olduğunca her türlü katkıyı, bakanlık ve ekonomi yönetimi olarak vermek durumundayız. Ülkemiz, her türlü enstrümandan faydalanılan bir ülke konumuna getirilmeli” dedi.

Halka arzlar

Bu yıl ilk 11 ayda 33 adet şirketin toplam 14.2 milyar liralık halka arz gerçekleştirdiğini, Borsa İstanbul’da işlem gören şirket sayısının 482’ye ulaştığını anlatan Nebati şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değerinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı uzun yıllardır yüzde 20-30 arasında dalgalanıyor. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık yüzde 60 civarında. Hem ilk halka arzlar yoluyla, hem de bedelli sermaye artırımları ve ikincil halka arzlarla bu oranın ülkemizde de artırılması için borsada işlem gören şirketlerin nitelik ve niceliğinin artırılması önem kazanıyor.”

Nebati, pay piyasasındaki yatırımcı sayısının 1 milyon kişi civarında seyrederken, son dönemde bu rakamın 3.2 milyona ulaştığını da söyledi.

Tasarrufta yüzde 32.6 hedefi

Bakan Nureddin Nebati şunları söyledi:

“Sermaye piyasalarımızın gelişmesi açısından diğer bir kritik husus da ülkemizin tasarruf seviyesinin daha yüksek seviyelere çıkarılmasıdır. Bu doğrultuda, Orta Vadeli Program’da yurtiçi tasarruf oranının hem kamu hem de özel kesim tarafından artırılarak 2025 yılında yüzde 32.6’ya yükseltilmesini hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için, sermaye piyasalarını da yakından ilgilendiren bireysel emeklilik sistemine özel bir önem veriyoruz. 2013 yılından bu yana devam eden yüzde 25 devlet katkısını, bu yılın başında yüzde 30’a çektik. Yakın dönemde bu sistemden 18 yaş altı gençlerimizin de yararlanmasının önünü açtık. Attığımız tüm bu adımlar sayesinde emeklilik yatırım fonlarının büyüklüğü 395 milyar liraya yükselmiştir.”