EkonomiTürkiye enerjide merkez ülke olacak

Türkiye enerjide merkez ülke olacak

16.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Bakan Bayraktar ABD’deki temaslarında Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefini anlatacak. Mısır da doğal gaz tedariğini Türk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemileriyle yapmak istiyor.

Türkiye enerjide merkez ülke olacak

Mithat Yurdakul / ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ABD temasları kapsamında yeni bir uzun dönemli LNG anlaşması imzalanacak.

Haberin Devamı

Bayraktar’ın ABD’de Mısırlı mevkidaşıyla da bir araya gelmesinin beklendiği, Mısır’ın doğal gaz tedariğini Türk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemileriyle yapmayı istediği belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre Houston’daki ‘Gastech 2024 Fuarı ve Konferansı’na katılacak olan Bayraktar, 17-19 Eylül’de düzenlenecek etkinlikte açılış töreninde yer alacak, sonrasında bakanlar panelinde bir konuşma yapacak.

‘Jeopolitik Belirsizlik Zamanlarında Enerji Güvenliği ve Çeşitliliği’ başlıklı panelde Bayraktar ile birlikte ABD Enerji Kaynaklarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Geoffrey Pyatt, Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Shri Hardeep SIngh Puri, Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ile Nijerya Devlet Bakanı Ekperikpe Ekpo da yer alacak. Bayraktar, panelde Türkiye’nin enerji politikalarını ve enerjide merkez ülke olma hedefini anlatacak.

Haberin Devamı

İKİLİ GÖRÜŞMELER

Bayraktar’ın Gastech kapsamında ABD, Mısır, Hindistan, Nijerya ve Libya gibi enerji alanında söz sahibi ülkelerin bakanlarıyla ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile görüşmesi sonrasında Türkiye ve Mısır arasında Enerji Alanında Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. İki ülke, petrol ve doğal gaz alanında iş birliği yapmak üzere çalışmalar yürütüyor. Türk tarafı, Mısır denizlerindeki doğal gaza yönelik ilgi gösterirken Mısır, kendi doğal gaz tedarikini Türk FSRU (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi) gemileriyle yapma talebini öne çıkarıyor.

LNG'DE YENİ ANLAŞMA

Bayraktar’ın katılacağı Gastech, bir diğer önemli gelişmeye de ev sahipliği yapacak. BOTAŞ ile küresel bir enerji şirketi arasında doğal gaz anlaşması imza altına alınacak. Anlaşma, daha önce Ankara’da Shell ile imzalanana benzer bir şekilde uzun dönemli LNG anlaşması olacak. Anlaşmaya ilişkin detaylar, imza sonrasında Bayraktar tarafından açıklanacak. 2 Eylül’de BOTAŞ ile Shell arasında bir anlaşma imzalanmış ve 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı konusunda mutabık kalınmıştı. Yine Mayıs ayında Bayraktar’ın ABD ziyareti kapsamında BOTAŞ 2 ayrı şirket ile 10 yıl süreyle LNG alımı konusunda anlaşmaya varılmıştı.