01.11.2013 - 11:07 | Son Güncellenme:
İmzalanan mutabakat zaptıyla Türk şirketlerin RAK Serbest Bölgesi’nde kurulması kolaylaştırılırken, RAK’taki şirketlerin de Türkiye’ye gelmesi özendiriliyor. RAK Serbest Bölgesi'ndeki Türk şirket sayısı 2012 yılı içerisinde 480'e çıkarken bölgeye önemli bir yatırım gerçekleştiren Rixos oteller zinciri 650 odalı tesisini Şubat ayında faaliyete geçirmeyi planlıyor.
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Ras Al Khaimah Emirliği’nin (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi ile Türkiye Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve RAK Serbest Bölgesi'nde kurulmuş şirketlerin pazarlarını genişletmek amacıyla Türkiye serbest bölgelerine de açılması hedefiyle bir mutabakat zaptı imzalandı.
İmzalanan sözleşmeyle Türk şirketlerinin RAK Serbest Bölgesi'nde kurulmasına ve faaliyetlerini sürdürmesine kolaylık sağlanıyor.
RAK Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Ahmad Saqer Mohamed Al Qasemi ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit tarafından imzalanan mutabakat zaptının imza töreni, üst düzey temaslarda bulunmak üzere RAK'a ziyaret gerçekleştiren Türk delegasyonunun temasları çerçevesinde gerçekleştirildi.
Türkiye stratejik bir pazar
Yapılan işbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan RAK Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Ahmad Saqer Mohamed Al Qasemi, Türkiye’nin RAK Bölgesi ve bölgede bulunan şirketler için stratejik bir pazar olduğunu söyledi.
“Türkiye Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ile birçok sektördeki ticari ilişkiler için daha yakın işbirliklerinin kurulması konularını ele aldık ve çok verimli işbirliklerinin gerçekleştiğine şahit olduk" diyen Qasemi, mutabakat ile hem şirketler arasındaki ilişkilerin gelişeceğini hem de RAK Serbest Bölgesi'nin bölgede bir çekim merkezi olmasına katkı sağlayacağına dikkat çekti. İşbirliğinin sağlayacağı fırsatlara da işaret eden Qasemi, "İmzalanan sözleşme Türk şirketlerinin RAK Serbest Bölgesi'nde kurulmasına ve faaliyetlerini sürdürmesine kolaylık sağlarken, burada mevcut diğer şirketlerin de Türkiye serbest bölgelerindeki etkinliğini artırmasına katkı sağlayacaktır. Bu anlamda, ziyareti gerçekleştiren Türk delegasyonu ile çok değerli bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımı fırsatı bulduk" dedi.
Türk şirketlerine yeni fırsatlar sunuyor
Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit de yaptığı konuşmada, yapılan sözleşmeyle Türkiye'deki serbest bölgelerde yer alan şirketlere yeni iş ve çevre edinme fırsatı sağlanacağına vurgu yaptı. Ecevit şöyle devam etti: "RAK Serbest Bölgesi ile bu Mutabakat Zaptı'nı imzalamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu, Türkiye'deki serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlere yeni işbirliği kapılar açacağı gibi onlarla ortak projeler yürütme ve yeni müşteri kazanma fırsatları sağlamada avantaj sunacaktır. RAK Serbest Bölgesi'ndeki iş çevreleri Türkiye'deki şirketlere önemli avantajlar sunacaktır. Bu Mutabakat Zaptı da potansiyel olarak ortak hareket edebileceğimiz alanlarının tespitinde fikir alışverişinde bulunmamızın ve mevcut ilişkileri daha da geliştirmemizin önünü açacaktır. Bununla birlikte bizim serbest bölgelerimizde yer alan şirketlerin de farklı pazarlarda edindikleri bilgi birikimi, RAK Serbest Bölgesi'nin pazar çeşitliliğine katkı sağlayacaktır. RAK Serbest Bölgesi tarafından sunulan yeni iş fırsatların, Türkiye'deki serbest bölgelerdeki işletme ve kurumlar tarafından ilgiyle karşılanacağına olan inancımız tam."
Türk şirketleri için globalleşme yolunda önemli bir adım
RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nin Türkiye İrtibat Bürosu Yöneticisi Gülay Avcı, Birleşik Arap Emirliklerinin Türk şirketler açısından her zaman bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, “BAE yatırımcıyı koruyan kanunları, gelişmiş bankacılık sistemleri ve lojistik altyapısı, stratejik coğrafi konumu sebebiyle yurtdışına açılmak isteyen Türk yatırımcılar için her zaman ilk tercihtir. Bu noktada hem Ras Al Khaimah’ da şirket kurulum maliyetlerinin ve eleman istihdamının uygunluğu hem de Türkiye İrtibat Büromuz sayesinde tüm işlemlerin zahmesizce halledilebilmesi yatırımcıların bizi tercih etmesini sağlıyordu. Ekonomi Bakanlığına bağlı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü ile imzalanan mutabakat zabtı çerçevesinde Ras Al Khaimah’da Genel Müdürlük için sağlanacak ofis, Türk işadamlarının bölgede hangi konularda nasıl yatırım yapabileceklerini danışabilecekleri ve Türk menşeili ürünlerin pazardaki rekabet edebilirliğinin artmasını sağlamayı hedeflemektedir” dedi.
RAK’ta temsilcilik açılıyor
Mutabakat Zaptı ile serbest bölgelerin stratejik gelişiminde karşılıklı uzmanlık bilgisi paylaşımı, serbest bölge tasarımı için tecrübe aktarımı, yönetim ve promosyon modelleri, yeni yatırımları çekmek ve teknoloji transferi için modellerin yapılandırılması, eğitim programları ile konferansların düzenlenmesi ve şirket temsilcileri ile kamu otoritelerinin karşılıklı ziyaretlerini içeren işbirliğini geliştirici adımlar imza altına alındı. Sözleşme ile aynı zamanda ortak girişimlerde karşılıklı çıkarların teşvik edilmesi ve bilgiye erişimde online bir platformun kurulmasına da odaklanılacak. Bununla birlikte Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü 'nün, karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve yatırım ortamını geliştirmek için RAK Serbest Bölgesi'nde bir temsilcilik açması da anlaşma ile kayıt altına alındı. İki taraf ayrıca bir Ortak Çalışma Grubu kurulması konusunda da mutabakata vardı.
Ucuz işçilik, kira ve vergi avantajları öne çıkıyor
Bu sene kuruluşunun 13’üncü yılını kutlayan ve Ortadoğu’nun en hızlı büyüyen serbest ticaret bölgelerinden biri olan Ras Al Khaimah (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi'nde, 106 ülkeden 6 binin üzerinde şirket faaliyet gösteriyor. RAK STB'de, Türkiye'den ise 480 adet şirket bulunuyor. Uluslararası şirketler, yoğun olarak Hindistan, İngiltere, Mısır, Pakistan, Almanya, Fransa, Kanada ve Türkiye’den geliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı yedi emirlikten bir tanesi olan ve Dubai’ye sadece 70 km. uzaklıkta bulunan Ras Al Khaimah Emirliği coğrafi konum, ucuz işçilik, kira ve vergi avantajlarıyla hem Türkiye’den hem de diğer ülkelerden üretim veya ticaret yapmayı planlayan firmalar için önemli bir merkez konumunda bulunuyor. Dünya transit ticaretinin merkezi haline gelen Birleşik Arap Emirlikleri’nin gözde olmasının sırrı, vergi uygulamasında yatıyor. Türkiye’de yüzde 18 KDV, kurumlar vergisi ve buna bağlı gelir vergisi yüküyle karşılaşan şirketler verginin sıfır olduğu alternatifleri tercih ediyorlar. BAE’nin önde gelen serbest bölgelerinden biri olan ve ticaretin yüzde 35’ini gerçekleştiren RAK’ın en önemli avantajları arasında firmaların isteğine göre uygun depoların tanzim edilebilmesi, lokasyon olarak Dubai’ye çok yakın olması, gelişmekte olan limanlarının (RAK, Saqr ve Al Jazeera limanları gibi) bulunması, işçilik maliyetlerinin yarı yarıya daha ucuz olması, üretim, ticaret ve danışmanlık lisansı gibi farklı türde lisansların müşterilerin ihtiyacına göre verilmesi, şirket kurulum prosedürlerinin ve maliyetlerinin de yüzde 50 daha avantajlı olması yer alıyor. Ayrıca serbest bölgede şirket kuranlar ülke genelindeki kefil bulma zorunluluğundan da muaf tutuluyor.
Rixos yeni yıla otel açarak girecek
İmzalanan mutabakat zaptıyla iş birliklerinin daha da gelişmesinin hedeflenilmesinin yanında son dönemlerde her 2 ülke şirketleri de diğerinde yatırımlar gerçekleştiriyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yönelik yatırımlarına devam eden Rixos Hotelleri, Palmiye Adası’ndaki Palm Dubai’den sonra emirliklerdeki ikinci projesini 2014’ün ilk çeyreğine hazırlıyor. Şubat 1 itibariyle açılışı yapılması planlanan otel 180 milyon dolar yatırım bedeline sahip. Güçlü ekonomisi ve istikrarlı politikalarıyla son yılların turizm cenneti olan Ras Al Khaimah’ta konumlu Rixos Bab Al Bahr, BAE’deki ‘her şey dahil’ konseptine sahip en büyük resort oteli olacak. Oda satışlarının başladığını belirten Rixos Hotels Eğlence Müdürü Ercan Eliaçık “Tesisimiz ultra her şey dahil olacak. Konsept Ortadoğu’da tek olma özelliği taşıyor. Antalya’da alışmış olduğumuz her şey dahil konsepti, BAE’ye taşıyacağız” dedi. Bölgede başka otel de düşündüklerini açıklayan Eliaçık “Bab Al Bahr’dan sonra BAE’nin diğer emirliklerinden Fujairah’ta (Füceyre) bir otel açmayı planlıyoruz. Uzun süreli inşaat sürecine de gerek yok. Mevcut bir tesisi tadile edip de açabiliriz. Bir bakmışsınız 6 ay sonra bir otel daha açmışız. Kazakistan ve Azerbaycan’da örneklerini gördük” diye konuştu. Rixos Hotels Satış Müdürü Onur Onuralp ise otelin açılmasının ardından ilk aşamada bayram ve yılbaşı dönemlerinde RAK Havaalanı’na charter seferler için çalışma başlattıklarını söyledi. Onuralp görüşme yaptıkları THY, Pegasus, FlyExpress gibi firmaların talebe sıcak baktıklarını da ifade etti.