13.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
DUYGU ERDOĞAN
Dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarlarından Dubai Cityscape Global’e katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet
Türk firmaların stantlarını ziyaret eden Özhaseki, Birleşik Arap Emirlikleri’nden geçen yıl 9.1 milyar dolar olan ticaret hacminin bu yıl ilk 6 ayında 8.7 milyar dolarlık rekor bir rakama ulaştığını söyledi. Özhaseki, “Körfez’de taraf değil, arabulucuyuz. Ara ara durağanlık yaşansa da etkisi olmadı. Yaşananlar psikolojik etki” dedi. Türk müteahhitlerinin geçen yıl bölgede 9.7 milyar dolarlık iş üstlendiğini kaydeden Özhaseki, “İçerde işini büyüten dışarıda daha kolay iş buluyor. Negatif durumu fırsata çevirebilecek firmalar var. Çünkü bölgede arsa fiyatlarının ucuzlaması sebebiyle fırsatlar doğacak” diye konuştu.
Yeni yasa hazır
Muhtemel İstanbul depremine karşı hazırlıkları da anlatan Özhaseki, şöyle konuştu:
“Sadece İstanbul’da 600 bin civarında riskli yapımız var. Bir depremde oluşacak maddi zarar ise 100 milyar dolar. Bu nedenle büyük bir hazırlık içerisindeyiz. Bu konuda hazırlanan yasa taslağını Bakanlar Kurulu’na sunduk. Önümüzdeki günlerde yasalaşacak. Ayrıca ‘kentsel dönüşüm’ kavramı halkımızda olumsuz bir algı yarattı. Bu nedenle yeni yasayı ‘Depreme Hazırlık Yasası’ olarak tanımlıyoruz. Bunu bakanlık olarak belediyelerle birlikte yapacağız. Bugüne kadar dönüşümün önünde 3 engel vardı. Biz bu 3 engeli de aşacak formüller geliştirdik. Finansman sorunu aşmak için birinci yıla 20 milyar liralık bütçe ayırdık. Rakamın yarısını bakanlık karşılayacak. Kalan yarısı için Dünya Bankası’ndan düşük faizli kredi temin edeceğiz. Rezerv alan için Avrupa yakasında 25 milyon metrekare yer bulduk. Bu da 250 bin konutluk alanı ifade ediyor.”
Sahillerden başlayacak
İstanbul’daki dönüşümün İSMEP üzerinden yapılacağını kaydeden Özhaseki, bunu sağlamak için belediyelere faizsiz kredi vereceklerini söyledi. Özhaseki, “İnşaatlar bittikten 3 yıl sonra da paramızı geri isteyeceğiz. Bu kredi aynı koşullarda vatandaşa da verilecek. Herkesi olduğu yerde yaşatmaya çalışacağız. Dönüşüme Avrupa Yakası’ndaki en riskli yerlerden başlayacağız, ilk etapta sahiller ele alınacak” diye konuştu.
Bugün inşaat sektörünün önde gelen isimleriyle görüşmeler yapacaklarını kaydeden Bakan Özhaseki, 1 Ekim’de değişecek imar yasasıyla ilgili yeni talepleri ele alacaklarını ifade etti. Bakan ayrıca, çok yakında Başbakan tarafından tapuda sürpriz bir kararın açıklanacağını belirterek, “Tapu dairelerindeki yığılmaların, kirli ilişkilerin önüne geçilecek” dedi.
Yabancıya 160 bin konut
Mütekabiliyet yasası sonrasında Türkiye’nin 183 ülkeye gayrimenkul satar duruma geldiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Aynı dönemde gayrimenkul alan yabancı uyruklu kişi sayısı 160 bin civarı oldu. Ve toplam 77 bin 150 taşınmaz sattık. Yabancıya satış oranımız yüzde 1 bile değil” dedi.
Bakan Özhaseki, geçen yıl Türkiye’den konut alan 160 bin kişinin 32 bin 300’ünün Körfez ülkelerinden olduğunu, en çok İstanbul, Yalova, Bursa, Antalya ve Sakarya’nın ilgi gördüğünü dile getirdi.
Türkiye’den 1 milyon dolarlık konut alan yabancılara vatandaşlık veriliyordu. Kulislerde bu rakamın düşürüleceği, konuyla
El Maktum ziyaret etti
Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid el-Maktum da fuarın ikinci gününde gelerek, stant açan firmaları ziyaret etti. Projeleri inceleyen el-Maktum, Dubai özelinde gerçekleşen büyük ölçekli yeni projelerle ilgili de bilgi aldı.
Yabancılardan ‘mega’ ilgi var
Gayrimenkul sektörünün nabzının attığı Cityscape Global 2017’de yabancılar Türkiye’deki mega projelerin geçiş güzergahlarına büyük ilgi gösteriyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “En çok yeni havalimanı ve bağlantı yolları soruluyor” dedi.
Fuarın ikinci gününde firmalara bireysel ve kurumsal talepler gelmeye başladı. Türkiye pazarına ilgilerini belirten tüketiciler özellikle kamu yatırımlarını merak ediyor. Fuara, bünyelerindeki 50 projeyle katılan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, Türkiye’de mega yatırımlara ve bu yatırım güzergahlarına olan ilgiye dikkat çekti. Kurum, “Büyük altyapı yatırımlarını merak ediyorlar. Özellikle yeni havalanının ne zaman biteceği, Kanal İstanbul, Çanakkale Köprüsü’nün güzergahı, kamu hastaneleri soruluyor. Sadece gayrimenkul almak ya da konutun özellikleri değil, tüm altyapı yatırımları, değerleri öne çıkıyor” dedi.
Kurum, Türkiye’nin oluşturduğu değerin her zaman göz önünde olduğuna vurgu yaparken, “Siz bir cazibe oluşturursanız yatırımcı da karşılığını veriyor” diye konuştu.
Hedeflerini satışla sınırlandırmadıklarını belirten Kurum, fuarda Türkiye’nin potansiyeline, gücüne vurgu yaptıklarını, yatırım fırsatlarını anlattıklarını söyledi.Kurum, “Bunun için katalog hazırladık. Ülke potansiyeline, KDV muafiyeti, oturum izni, vatandaşlık gibi fırsatlara da yer verip, anlatıyoruz” dedi.
Türkiye’nin gücü
Murat Kurum, Katar ve Arap ülkeleri arasında yaşanan sorunların Türkiye ticaretini etkilemediğini kaydederken, dünyanın tamamında belli olumsuzluklar ve yansımaları olduğunu ancak hepsini geçici gördüklerini dile getirdi. Kurum, “Ülkemizin önemli bir tarihi var. Birçok medeniyeti barındırmış, kültürel geçmişi olan bir ülke. Bölgede her zaman bir cazibe merkezi olmuş. Türkiye bu bölge için turizm, finans, ticaret anlamında önemli bir lokasyon. Türkiye ve konut sektörüne talep devam ediyor. Biz de yatırımlarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
Yurtdışında ofis açacak
Murat Kurum, ticaret ateşesinin de kendilerini ziyaret ettiğini, bu kapsamda yurtdışında bir ofis beklentisi iletildiğini söyledi.
Kurum, “Bizim burada bir iletişim ofisimiz, direkt buradan satış yapabileceğimiz bir ofis sistemi kurma düşüncemiz var. Ortadoğu’da birkaç ülke, Avrupa’da da birkaç ülkede. Bunu araştırıyoruz” dedi.
‘15 Eylül’de kampanya başlıyor’
Türkiye’nin büyümeye devam ederken, gayrimenkul sektörünün de büyümeyi sürdürdüğünü anlattı. Kurum, “Şu an gayrimenkul fiyatları bana göre en düşük seviyede. Gayrimenkul alımının bu dönemde önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Yükleniciler de ellerinden geleni yapıyor. 15 Eylül’de yeni bir kampanya başlıyor, şimdi alan 2019’da ödeyecek” ifadelerini kullandı.