EkonomiTürk mühendisler yaptı Almanlar ‘akıllı’ yaşıyor

Türk mühendisler yaptı Almanlar ‘akıllı’ yaşıyor

27.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’nın ünlü Ar-Ge Laboratuvarı DAI-Labor’un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak, “Akıllı çözümlerimize bünyemizdeki Türk mühendisler katkı sağlıyor” dedi.

Türk mühendisler yaptı Almanlar ‘akıllı’ yaşıyor

Uluslararası bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı CeBit Bilişim Eurasia’da ünlü Alman Ar-Ge Laboratuvarı DAI-Labor, Türk mühendislerin geliştirdiği çözümleri sergiliyor.
24-27 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarda DAI-Labor ve Alman-Türk Bilgi Teknolojileri Araştırma Merkezi’nin akıllı çözümleri ilgi görüyor. Merkez, akıllı şehir, eğitim, sağlık, ve ulaşım çözümleriyle fuara damga vuruyor.
Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi bünyesindeki Ar-Ge laboratuarı DAI-Labor’un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak, Ar-Ge merkezlerinde geliştirdikleri akıllı çözümlere Türkiye’den de ilgi gösterildiğini belirterek, çözümlerinin çoğunun geliştirilmesinde Türk mühendislerin de katkısının bulunduğunu söyledi.
Pek çok alanda akıllı çözümler geliştirdiklerini dile getiren Albayrak, “Akıllı ev çözümümüzü Antalya’da 35 konutluk bir projede de uygulayacağız” diye konuştu.
‘Fatih’te içeriğe talibiz’
Albayrak, akıllı eğitim çözümlerine de değinerek, “Akıllı okul çözümümüz interaktif, her kesimikapsıyor. Veli ve öğretmenlerin de gelişimini içeriyor. Türkiye’de Fatih Projesi’nde yavaş yavaş içerik aşamasına geliniyor. İhale olursa katılırız, içeriğe talibiz” dedi.
Almanya’da yaşayan Türklere yönelik önleyici sağlık sistemleri uygulamaları olduğundan da söz eden Albayrak, şunları anlattı:
“Akıllı sağlık çözümlerimizin bir parçası da Türklere yönelik. Almanca bilmeyen doktora derdni anlatamayanlar için site geliştirdik. Burada Türkçe-Almanca karışık tıp ve hastalık terimleri yer alıyor. Bunu bir Türk mühendisimiz geliştirdi. Bünyemizde çalışan çok Türk mühendis var.”

Haberin Devamı

Ar-Ge köprüsü

Türkiye ile Almanya tarafından ortak kurulan Alman-Türk İleri Bilgi Teknolojileri Araştırma Merkezi’nin de başkanlığını da yapan Prof. Dr. Şahin Albayrak, şunları söyledi:
“Bu merkez Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da ön ayak olmasıyla geçen yıl kuruldu. Bir ayağı İstanbul’da, diğeri de Berlin’de. Amaç, Almanya ve Türkiye’nin gelecekte beraber geleceğin problemleri için teknoloji geliştirmesi. Yeni teknoloji ürünlerini Türkiye’de geliştirmek ve dünyaya ihraç etmek.”

Hem spor yapın, hem dünyayı pedallayın...

Akıllı sağlık çözümlerinin parçası olarak akıllı bisiklet uygulamaları bulunduğunu belirten Albayrak, şunları anlattı: “Cep’e yüklenebilecek mobil bir uygulama geliştirdik. Bisiklete de 20 euro’luk sensör takılıyor. Evdeki bilgisayar, televizyona bağlanıyor. Uygulamamızdaki kodla Google Earth’e bağlanarak, dünyanın bütün şehirleri spor yaparken gezilebiliyor. Sporu zevkli hale getiriyoruz. Evde bisikletin pedalını çevirirken, Barcelona’nın, New York’un, Berlin’in ya da Türkiye’nin istediğiniz ilinin sokaklarında bisiklet sürüyormuş gibi oluyorsunuz. Coğrafya ve kültür bilginiz de artıyor. Bunu Türk mühendisimiz geliştirdi.”

Yazarlar