22.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN - DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI Business School organizasyonuyla teknoloji liderleri bir araya geldi. ‘Resillience Reset’ temasıyla gerçekleştirilen Teknoloji Liderleri Zirvesi’nde teknolojide global trendlerin yanı sıra teknoloji liderlerinin gözünden dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve yapay zeka teknolojileri ele alındı. Zirvede, Türkiye’nin teknolojide büyük bir yetenek havuzuna sahip olduğu belirtilirken, teknolojide görünümün pozitif olduğu ifade edildi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Sürdürülebilir kalkınma için karmaşık sistemlerde dönüşüm gerekli olup bu dönüşümde teknoloji liderlerimizin de katkı sağlayacağı stratejik yaklaşımlar ve etki odaklı süreç yönetimi gereklidir” dedi. Mandal, teknolojiyi üreten ile kullanan kurumların ilişkisinin doğrusal ve tek yönlü olmaması, birbirini geri besleyen bir ilişki kurulmasıyla birlikte daha karmaşık olan sorunların çözülebileceğini kaydetti.
Bulut teknolojisi
McKinsey & Company Ortağı Dr. Henning Soller, dünyada tüm işlerin dijitalleştiğini ve dijitalleşmenin her inovasyonun parçası olduğunu açıkladı. Soller, “Bu süreçte ana trendlerden biri bulut teknolojisi. Diğeri iş ekosistemini nasıl bir araya getireceğimiz konusu. Üçüncüsü de veri. Tüm bunlar için de insan kaynağına ihtiyaç var. Türkiye teknoloji alanında büyük bir yetenek havuzuna sahip. Türkiye açısından teknolojide görünüm çok pozitif” dedi. HPE Türkiye, Doğu-Güney Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya Genel Müdürü Güngör Kaymak, veri miktarının hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtirken, veri miktarının 2025’in sonuna kadar 175 zettabayta ulaşacağını kaydetti.
Eğitime destek
Insider CEO’su Hande Çilingir, “Dünyada çığır açan yazılım şirketlerinin Silikon Vadisi dışında da çıkabileceğini göstermek için Insider’ı kurduk. İlk yıllardan beri kârın, zamanın, maaşımızın yüzde 1’i ile kodlama/yazılım, kültür, dil ve iletişim dersleri konusunda destek veriyoruz. Artık bu fonu deprem bölgesindeki çocuklarımıza aktarmaya karar verdik” diye konuştu. Global Pazarlarda Türk Teknolojisi adlı panelin moderatörlüğünü TFI TAB Gıda Yatırımları CTO’su Erman Karaca yaptı. MEXT Grup Direktörü Efe Erdem, MEXT’in amacının Türk sanayisinin değişim ve dönüşümünü hızlandırarak yeni teknolojilerle desteklemek olduğunu ifade etti. Evmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, İstanbul’da biyoteknoloji ihtisas OSB’nin onandığını belirterek, “Ekosistemi fizyolojik olarak bir alanda oluşturacağız” dedi. Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi, 2053 net sıfır karbon hedefi doğrultusunda rüzgar ve güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 60’a çıkacağını belirterek, “Türkiye’nin her yıl bu alanda 7 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor” diye konuştu. Altınay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, Avrupa’da Türk teknolojisini otomotiv sektöründe uzun yıllar içinde uğraşarak kabul ettirme hikayesini anlattı.
Siber güvenlik
Global Trendlerin, Şirketlerin Teknoloji Stratejilerine ve Yatırımlarına Etkisi adlı panelin moderatörlüğünü McKinsey & Company Yardımcı Ortağı Cengiz Ulubaş yaptı. Aydem Enerji, Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı & GDZ Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Engin Kavas, birçok kurumun GES kurarak kendi enerjisini üretip fazlasını da satmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Yıldız Holding Bilgi Teknolojileri Başkanı Gül Erol, sürdürülebilirliği teknoloji ile desteklemeyi anlattı. TAV Havalimanları Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı & TAV Technologies Genel Müdürü M. Kerem Öztürk, bilgi güvenliği ve siber güvenlik konusuna değindi. QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri, Operasyon, Kanallar ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. M. Kürşad Demirkol, Dijital Köprü platformlarında verdikleri hizmetleri de anlattı.
Döngüsel ekonomi
Döngüsel Ekonomiye Teknoloji ile Sektörel Bakış adlı panelin moderatörlüğünü Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney yaptı.
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, döngüsel ekonomi, sürdürülebilirlik stratejilerinin teknoloji olmadan yapılmasının mümkün olmadığını açıklarken, bütün şirketlerin hangi iş kolunda faaliyet gösterirse göstersin aynı zamanda bir teknoloji şirketi olmak zorunda olduğunun altını çizdi. Logo Yazılım CTO’su İsmail Duran, yapay zekanın artık hayatın vazgeçilmezi olduğunu söylerken, “Var olan meslekler yok olmayacak ama şekil değiştirecek” dedi. KP Law Yönetici Ortağı Av. Onur Küçük, yapay zekanın sorumluluk meselesinin hukuk alanını da ilgilendirdiğini aktardı. DeFacto Online Genel Müdürü Önder Şenol, salgından sonra dijitalleşmenin hızlandığını belirtti. Şirket olarak teknoloji alanında yaptıkları çalışmaları anlatan Şenol, metaverse ile ilgili bir projelerini de iki ay içinde duyuracaklarını kaydetti.
Dijital yolculuk
CIO’ların Gözünden Dijitalleşme Yolculuğu paneli SnA Consulting Yönetici Ortağı Ömer Nadirler moderatörlüğünde düzenlendi. CarrefourSA Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Handan Karakuş, “Her şirket dijital bir şirket kimliğine bürünmek zorunda” dedi. Eczacıbaşı Topluluğu Bilgi ve İletişim Sistemleri Grup Başkanı Hilmi Koçak ise Eczacıbaşı Bilişim’in hem topluluk içine hem dışına hizmet verdiğini belirtti. Enerjisa Enerji Bilgi Teknolojileri ve Dijital İş Yönetimi Bölüm Başkanı Mehmet Fırat da enerji sektöründeki hızlı dönüşümü dile getirdi.
Büyüme beklentisi için iyimserler
PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, Liderlerin Ajandası: PwC 26. Küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre CEO’ların önemli bir kısmı şirketlerinin mevcut yapısı ile 10 yıl içinde ekonomik varlığının devam edemeyeceğini düşündüğünü dile getiren Ulu, “Türkiye’de bunu düşünen CEO’ların oranı yüzde 35 iken, küresel CEO’larda bu oran yüzde 40. Herkes bir dönüşüm peşinde. ABD’de bu oran yüzde 20 civarında” dedi. Ulu, ayrıca, “CEO’ların yüzde 18’ine göre ekonomik büyüme artacak. CEO’ların kendi şirketlerinin büyümesine duydukları güven azalsa da ekonomik büyüme beklentilerine göre CEO’lar daha iyimser” diye konuştu.
Yapay zeka
Yapay Zeka Teknolojilerinin Kullanımı paneli AITR Eş Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır moderatörlüğünde yapıldı. İş Bankası Yapay Zeka Bölüm Müdürü Gökhanalp Arslan, pandemiyle birlikte dijitalleşmenin arttığını kaydetti. Ford Otosan Dijital Ürünler ve Servisler Lideri Hayriye Karadeniz, “Müşteri beklentileri ve ürünlerdeki değişimle birlikte yetenekleri geliştirmeliyiz” dedi. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan yapay zeka etiği üzerinde durduklarını söyledi.