Ekonomi‘Tekno vize’yle merkez Türkiye

‘Tekno vize’yle merkez Türkiye

17.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’de start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara 3 yıla kadar çalışma izni sunan Türkiye Tech Visa Programı tanıtıldı. Bakan Kacır programın Türkiye’nin küresel bir teknoloji merkezi olması yolunda mihenk taşı olduğunu söyledi

‘Tekno vize’yle merkez Türkiye

Türkiye Tech Visa programı ile Türkiye’de start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara, hızlandırılmış çalışma izni süreci sunulacak.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programın, teknoloji alanında uzman bireyler ve yenilikçi girişimciler için Türkiye’de güçlü bir gelecek inşa etmeyi hedefleyen kapsamlı ve avantajlarla dolu olduğunu belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ise, program ile ilk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceklerini bildirdi.

İki bakan İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen Türkiye Tech Visa Programı Tanıtım Töreni’ne katıldı. Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı terminalini “Terminal İstanbul” projesiyle dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline getirdiklerini belirterek, “Binlerce teknoloji firması ve girişimine hizmet edecek, her yıl onlarca etkinlik düzenleyecek kapasiteye sahip Türkiye’nin en büyük teknoparkını kuruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Girişim sermayesi fonlarına yurt dışından kaynak girişini hızlandırmak için, fonların yurt dışına yatırım yapma esnekliğini artırdıklarını da kaydeden Kacır, “Türkiye’yi küresel teknoloji geliştirme ‘hub’ı haline getirme tasavvurumuzdaki önemli unsurlardan birisi, dünyanın parlak beyinlerinin yaratıcı fikirlerinin bu topraklarda filizlenip girişime dönüşmesi” dedi.

Uzun vadeli planlar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile beraber ‘Yetenek Transferi Programı’nı hayata geçirdiklerini aktaran Kacır, “Program kapsamında teknoloji ekosistemimizin başarılı şirketlerinin öncelikli ve özellikli yetkinliklere sahip nitelikli yetenek havuzuna erişimini kolaylaştıracak adımları attık. Ülkemiz teknoloji ekosistemine değer katacak küresel yeteneklerin ülkemizde çalışma izni sürecini hızlandırdık” bilgisini paylaştı.

Kacır, ülkenin yatırımcılar, girişimciler ve teknoloji liderleri için değer önerisini yükselten önemli bir adımı daha attıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Girişimcilik Konseyi’nde aldığımız kararlar ve kurumlarımızın işbirliği doğrultusunda ‘Türkiye Tech Visa Programı’nı hayata geçiriyoruz. Program ile teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyoneller ve yenilikçi girişimlerin başarı yolculuklarını Türkiye’de daha güçlü ivmeyle sürdürmelerine imkan tanıyacak kapsamlı bir destek paketi sunuyoruz. Katılımcılara tanıdığımız 3 yıl süreli özel çalışma izniyle Türkiye’de yaşama ve çalışma süreçlerini hızlandırarak, program katılımcılarının ülkemizde uzun vadeli planlar yapmalarını ve yerleşik bir hayat kurarak kendilerini evinde gibi hissetmelerini sağlıyoruz.”

Haberin Devamı

6 ay danışmanlık

Programa kabul edilecek girişimcilerin Türkiye’de kuracakları şirketlere 6 ay boyunca hukuki, mali, teknik süreçlerde danışmanlık sunacaklarını bildiren Kacır, “Ayrıca yurt dışından ülkemize gelen girişimcilerin kapsamlı kamu teşvik ve destek programlarından etkin yararlanmaları için yol gösterici olacağız” diye konuştu.

Kacır Türkiye Tech Visa Programı’nın ülkenin küresel bir teknoloji merkezi olması yolunda bir mihenk taşı olduğunu da söyledi.

‘Tekno vize’yle merkez Türkiye

İlk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Türkiye Tech Visa programı ile Türkiye’de start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara ilk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceklerini bildirdi. Işıkhan tanıtım törenindeki konuşmasında şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

“Program dahilinde ülkemizde start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara, hızlandırılmış ve istisnai usule tabi çalışma izni süreçleri sunacak ve ilk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceğiz. Bu sayede bürokratik süreci kısaltarak hızlı işleyen bu sektörün ihtiyacını karşılayan idari bir süreç işleteceğiz. Türkiye Tech Visa programı ile bir yandan yeni girişimleri ve yeni yetenekleri ülkemize kazandırırken diğer yandan da onların bilgi ve deneyimlerinden istifade ederek yerli iş gücümüzün kapasitesini artıracağız ve inovasyon sistemimize değer katacağız.”

Yazarlar