Ekonomi‘Tedbir almazsak suda sıkıntı yaşayacağız’

‘Tedbir almazsak suda sıkıntı yaşayacağız’

05.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Milliyet’e yaptığı açıklamalarda, günlük hayat ve tarım başta olmak üzere tüm sektörlerde suyun verimli kullanılması gerektiğini vurguladı.

‘Tedbir almazsak suda sıkıntı yaşayacağız’

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Türkiye’nin henüz su fakiri olmadığını ancak su stresi altında olduğunu dile getiren Yumaklı, “Bizim suyla ilgili şu an bir sıkıntımız yok ama gerekli tedbirleri almazsak, iklim değişikliğinin de etkisiyle beşer yıllık periyotlarda baktığımızda bu gidişle 10. yılda suyla alakalı bir sıkıntımız olacak” dedi.

Haberin Devamı

Seferberlik başladı

Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde ocak ayında başlatılan ulusal ölçekli “Su Verimliliği Seferberliği”ni anımsatarak, “Türkiye’de su verimliliği ve kaynakların sürdürülebilirliğine ilişkin çok çeşitli çalışmalar var ancak dağınıktı. Bu kampanya ile bunları birleştirelim dedik. Bu seferberlik, bütün ülkeyi kucaklayacak bir sahiplenmeyi gerektiriyordu. Sayın Hanımefendi’nin böyle bir sahiplenmenin adresi olması son derece kıymetli” ifadelerini kullandı.

‘Kanun yetmez’

“Suda sıfır kayıp” ilkesiyle “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nı hazırladıklarını belirten Bakan Yumaklı, “Eylem planımızı kararlılıkla uygulayacağız. Ancak burada en önemli şey toplumsal bir bilinç oluşturabilmek. ‘Su verimliliğini sağlarsak ne olur? Sağlamazsak ne olur’u toplumsal bir bilince oturtmalıyız. İstediğiniz kadar kanun yapın, eğer bu toplumsal bilinç yoksa bunu halletmenizin imkanı yok. Bütün Türkiye’nin su verimliliğine ilişkin ilgisini çekebilirsek onun üzerine sanayiden tarıma her kesim için politikalar inşa edip, uygulayabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

2030’da su açığı

Yumaklı, tedbir alınmaması halinde 2030 yılında Türkiye genelinde su açığı oluşacağının öngörüldüğünü vurgularken, “Yapılması gereken yatırımlar var. Sulama biçimini değiştirmeliyiz, vahşi sulamadan kaçınmalıyız. Suyunuzu korumanız gerekir. Koruduğunuz, depoladığınız suyun iklim değişikliği simülasyonunuza göre kullanımını sağlamalısınız” uyarısında bulundu.

Yumaklı, suyun tasarruflu ve verimli kullanımı, tek elden bütüncül yönetilmesinin sağlanması için Su Kanunu ile ilgili çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini belirtti.

‘Tedbir almazsak suda sıkıntı yaşayacağız’

Hedefler tutarsa kazanım ne olacak?

Türkiye’nin 10 yıllık (2023-2033) su verimliliği rotasını oluşturan eylem planında yer alan hedeflerden birkaçı şöyle:

*Yerel idarelerde su verimliliğinin arttırılmasıyla bütün belediyelerde su kayıp oranının 2033 yılına kadar yüzde 25; 2040 yılına kadar yüzde 10 seviyesine düşürülmesi hedefleniyor. Hedef tutarsa Ankara’nın beş yıllık su ihtiyacının karşılayacak suyu kazanılmış olacak.

Haberin Devamı

*Tarımsal su kullanım verimliliğini artıran uygulamaların yaygınlaştırılmasıyla sulama randımanının 2030 yılına kadar yüzde 60, 2050 yılına kadar yüzde 65 seviyesine yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu da Konya’nın yaklaşık yarısı kadar ilave alanın daha sulanabilmesi anlamına geliyor. Sulama randımanında her yüzde 1’lik artış İstanbul’un altı aylık su ihtiyacına karşılık geliyor.

*Sanayide temiz üretim tekniklerinin ve su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımı sağlanması hedefleniyor. Bu Burdur Gölü’nün hacmine eşdeğer büyüklükte su miktarının muhafaza edilmesi anlamına geliyor.

Yazarlar