25.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Tech Köşe - Hanife Baş
Türkiye, 1 Nisan itibariyle iletişimde hız devrimini yaşıyor. Mobil iletişimde hızları on kat artıran bu yeni haberleşme teknolojisi genelde cep telefonlarında öne çıkarıldı. Ancak diğer mobil cihazlar da bu devrimden nasibini alıyor. 4.5G’de hızın hissedildiği alanlardan biri de tabletler. Cep telefonuna göre biraz ikinci planda kaldılar. Ülkemizde tabletlerde daha çok kablosuz internetle çalışan Wi-Fi versiyonları tercih ediliyor. Ancak sim kartlı yani ‘cellular’ modellerden vazgeçmeyenler de var. Apple ve Samsung’un LTE yani 4.5G’yi destekleyen yeni modelleri de tam bu dönemde lanse edildi. Giriş seviyesinde de 4.5G’yi destekleyen yerli ve yabancı her boyutta tablet modelleri var. Pek çok marka da yeni 4.5G’li modelini Türkiye’ye getirmek için çallışıyor. 4.5G’li tabletleri masaya yatırdık.
Yüzde 20’si sim kartlı
- Sektörden elde edilen bilgilere göre, Türkiye’de 2014 yılında satılan tablet adedi 2.7 milyon, 2015’de 3 milyon satış oldu. Tablette 2016 yılı için satış tahmini ise 2.7 milyon adet.
- Satılan tablerin yüzde 15-20’si sim kartlı yani mobil internetle kullanılabiliyor.
- Tablete olan talepte küçülme eğilimi Türkiye’de bu yıl itibariyle başladı. Bu eğilim Amerika ve Avrupa’da iki yıldır var.
E-TİCARET
40 milyon aylık ziyaretçisi var
Toplam 10 kategoride, 5 milyonu aşkın aktif ilanı ve on binlerce ürün çeşidinin yer aldığı Sahibinden.com, Google Analytics 2016 Mart ayı verilerine göre, web’de 34.9 milyon tekil ziyaretçi, mobilde ise 5.6 milyon aktif kullanıcısı ile toplamda 40.5 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştı. 243 milyon ziyaret ve 7 milyar sayfa görüntülemesini gördü.
Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Göncü, “Sahibinden.com dünyanın dijitalleşmeye yeni başladığı, e-ticarette sadece birkaç markanın başarıyı yakaladığı bir zamanda kuruldu. Bundan sonra da kullanıcılarımız için her zaman hayatı kolaylaştırarak, emlak, vasıta konularındaki başarımızla birlikte kaliteli ve güvenli alışverişin de ilk adresi olmayı sürdüreceğiz” dedi.
YENİ ÜRÜN
Oyunu sanal boyuta taşıyacak
Asus’un Oculus Rift sanal gerçeklik deneyimini tamamen destekleyen Oculus Rift uyumlu Asus G11CD ve ROG G20CB masaüstü bilgisayarları ile oyun severler üç boyutlu oyun deneyimine hazırlanıyor. Oyuncuların, ASUS G11CD ve ROG G20CB bilgisayarlarına Oculus Rift cihazını bağlamaları ve ardından gerekli sürücüleri indirmeleri üç boyutlu sanal gerçeklik oyun deneyimini yaşamaları için yeterli oluyor. Asus G11CD masaüstü bilgisayarında 6. nesil Intel Core işlemci, DDR4 Ram ve NVIDIA GeForce GTX ekran kartı bulunuyor. ROG G20 masaüstü bilgisayarı ise daha küçük ebatlara sahip küçük-form-faktörü masaüstü oyun bilgisayarları segmenti için tasarlandı.
Youtube’un Türk yıldızları
YouTube’un en popüler kanallarından Murat AbiGf, Enes Batur ve Ruhi Çenet’in her birinin aktif takipçi sayıları 1 milyonu aştı. Oynadıkları oyunları, ilgi çekici bilgileri, eğlenceli anlarını ve günlük hayatlarını çektikleri videolar aracılığı ile paylaşan YouTube yıldızları, takipçi sayıları ve izlenme rakamları ile Türkiye’nin en büyük kanalları arasında yer alıyorlar.
Ruhi Çenet, esrarengiz olaylar, bilinmeyen gerçekler, insanlık tarihi ya da doğruluğu kanıtlanmamış doğaüstü olaylar ile ilgili videoları 2012 yılından beri düzenli olarak haftada bir YouTube kanalından yayınlıyor. Kanalında genellikle eğlendirmeyi ve güldürmeyi hedefleyen hayal gücü ve enerjisi yüksek Enes Batur, her gün 19.00’da videolarına bir yenisini ekliyor.
Daha çok FPS ve Strateji türü oyunları kusursuz oynamaya çalışmak yerine zevk aldığı şekilde oynamayı tercih eden Murat AbiGf, oynarken kaydettiği videoları paylaşarak takipçilerinin de eğlenmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yıla göre takipçi ve izlenme sayıları yüzde yüzden fazla artan Ruhi Çenet ve Enes Batur’un online video kanalları özellikle gençlerin büyük ilgisini çekiyor.
Online video yıldızlarının buluşma noktası olan BuzzMyVideos, YouTube partnerliği ile video içerik üreticilerini daha geniş ve global izleyici kitlelerine ulaştırıyor. Ağında 100 farklı ülkeden 5 binden fazla video içerik üreticisi üyesi bulunan BuzzMyVideos, Türkiye’de ise 500’ün üzerinde kreatör ile birlikte çalışıyor. Londra merkezli BuzzMyVideos, 2012 yılında Google ve YouTube’da uzun yıllar çalışmış olan Paola Marionone ve Bengü Atamer tarafından kuruldu.