29.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Kadife Şahin
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, orta ve uzun vadede ekonominin büyüme potansiyelini etkileyen unsurların son derece önemli olduğunu belirterek, “Bu açıdan bakıldığında ülkemizin olumlu ayrışacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin demografik yapısı, güçlü girişimci tabanı ve stratejik konumu orta ve uzun vadede potansiyel büyümeyi destekler nitelikte. Bunun yanısıra basiretli maliye politikası, sağlam bankacılık sistemi ve risk odaklı bir para politikası çerçevesi de şoklara karşı önemli bir direnç sağlıyor. Son dönemde verimlilik, rekabet gücü ve tasarruf artışını destekleyecek düzenlemelerle bu sağlam yapının daha da güçlendirilmesi amaçlanıyor” dedi.
‘Toparlanma başlıyor’
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eylül ayı meclis toplantısında konuşan Çetinkaya, özellikle son aylarda turizm gelirlerindeki düşüş ve 15 Temmuz’da yaşanan olayların etkisinin kısa vadede ekonomide bir ivme kaybını da beraberinde getirdiğini belirterek, “Bununla birlikte, ilgili otoritelerin verdiği güçlü ve koordineli politika tepkisinin bir yansıması sonucu alınan teşvik ve tedbirlerin de katkısıyla, yavaşlamanın geçici olmasını ve Türkiye ekonomisinin sağlam temellerinin de desteğiyle son
çeyrekten itibaren toparlanmanın başlamasını bekliyoruz” dedi.
Mevduat ve kredi faizlerinin seviyesi ile kredi standartlarına bakıldığında, gelinen noktada bu sıkılığın devam ettiğini söylemenin mümkün olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Ücret ve komisyonlar dahil edildiğinde özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için finansman maliyetlerinin halen yüksek seviyelerde seyrettiğini görmekteyiz. Finansmanın vade ve teminat gibi diğer şartlarında da sıkılaşma gözlenmekte” diye konuştu.
Dolarizasyona karşı...
Fiyat istikrarının önemini vurgulayan Çetinkaya, “Fiyat istikrarının sağlandığı bir ekonomide yerli para cinsinden yurtiçi tasarruflar daha uzun vadelerde gerçekleşerek vade uyumsuzluğunu ve finansal oynaklığı azaltır. Ayrıca, yerli paranın satın alma gücüne olan güvenin tesis edilmesi dolarizasyon eğilimini azaltır. Reel sektörün sağlıklı bir şekilde finansmana erişimi konusunda verebileceğimiz en önemli destek fiyat istikrarına ulaşmak ve korumak olur. Bu çerçevede fiyat istikrarı kamusal bir değerdir” dedi.
Yeni komiteler geliyor
Çetinkaya, Gıda Komitesi kararlarının gıda fiyatlarındaki oynaklığın azaltılmasına önemli katkıda bulunacağını söyledi. Çetinkaya, gelecek dönemde fiyat istikrarını ilgilendiren diğer konularda da benzer gayret içinde olacaklarını kaydederek, bu bağlamda tasarruf oranları, finansal derinleşme, dolarizasyon, piyasa rekabeti ve para politikası-maliye politikası etkileşimi konularının da gündemlerinde olacağını vurguladı.
Çetinkaya, “Son yıllarda, firmalarımızın borçlanmalarında giderek daha uzun vadeye ve Türk Lirası’na kaydığını görüyoruz. Bu eğilimin devam etmesi ve firmalarımızın daha çok özkaynak kullanmasının finansal istikrar açısından önemli” diye konuştu.
‘Bankalar faiz indirmedi’
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında, “Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesine rağmen kredi hacminin artmaması düşündürücüdür. Tüm bankaların faiz oranlarını düşürmelerini bekliyoruz. Bankalar ayrıca 5-10 yıl vadeli tahvil ihracına teşvik edilmeli” dedi.