EkonomiŞimşek: Enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz

Şimşek: Enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz

03.03.2010 - 15:17 | Son Güncellenme:

.

Şimşek: Enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun uzun bir aradan sonra tekrar çift haneye çıkmış olmasının üzücü ama çok da sürpriz olmadığını belirterek, “Enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz. Henüz talep kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu değildir” dedi.
Şimşek, “Elektronik Fatura Projesi”nin kamuoyuna tanıtımı için düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şimşek, TÜİK’in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin bir soru üzerine, enflasyonun uzun bir aradan sonra tekrar çift haneye çıkmış olmasının üzücü ama çok da sürpriz olmadığını belirterek, “Biz 2010 yılının ilk yarısında mevsimsel faktörlerden, tabii bir de bizim idare olarak aldığımız bazı kararlardan dolayı fiyatların geçici olarak yükselebileceğini zaten öngörmüştük” dedi.
Bir önceki aya bakıldığında çekirdek enflasyonun hala yüzde 4 civarında olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla aslolan budur. Yani geçici birtakım fiyat artışlarının etkisi zamanla sistemden çıkacak, mevsimsel etkiler zamanla sistemden çıkacak. Yani olanı dikkate aldığımızda enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz. Henüz talep kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu değildir.
Özellikle yılın başında dediğim gibi mevsimsel faktörlerin etkisi bir de tabii bizim yaptığımız bazı fiyat ayarlamalarının etkisi çok bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunlar geçici etkilerdir. Öyle inanıyorum ki orta vadede enflasyon tekrar Merkez Bankasının hedefleriyle uyumlu bir şekilde bir trende girecektir.”
Makro ekonomik dengeler açısından bir risk görmediğini, çünkü temel enflasyon göstergelerinde, orta vadeye ilişkin ve kısa vadeye ilişkin enflasyon beklentilerinde bir bozulmanın söz konusu olmadığını ifade eden Şimşek, “Bunun orta vadeli, uzun vadeli faizlere yansıması şu ana kadar son derece sınırlı olmuştur. Bu da bizim yaptığımız değerlendirme doğrultusunda piyasanın bir fiyatlama yaptığını göstermektedir” dedi.
“2010 yılında özellikle denetlemeyi düşündüğünüz sektörler hangisi?” sorusuna Şimşek, şu yanıtı verdi:
“Gerek GİB’de gerek diğer denetim birimlerinde özellikle son yıllarda çok önemli modeller geliştirildi. Yani riske dayalı denetim modelleri geliştirildi ve denetimler O çerçevede yapılacak. Hesap Uzmanları Kurulu olsun, Maliye müfettişleri olsun, Gelir İdaresi olsun sektörel çalışmaları yaparlar, genel bir plan çerçevesinde bize sunarlar. Ama sonrası merkezi denetim birimlerinin yaptığı çalışmalar çerçevesinde yürütülür. Bu aşamada çalışmalar bitmediği için ben size hangi sektörlere ağırlık vereceğimizi söyleyemeyeceğim. Ama bunların hepsi risk analizi çerçevesinde saptanan çalışmalar.”

Haberin Devamı

İSVİÇRE İLE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME
Şimşek, Türkiye ile İsviçre arasında gelir üzerinden alınan vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’na ilişkin bir soru üzerine, G-20 çerçevesinde geçen yıl nisan ayında Londra’da yapılan toplantılarda alınan çok önemli kararlardan sonra birçok ülkenin daha önce Türkiye ile işbirliği yapmaya gönüllü olmayan bir çok ülkenin yakın çalışma ve bu konudaki eksikliklerin giderilmesi konusunda daha yapıcı davranmaya başladığını söyledi.
Maliye Bakanlığı olarak bu çerçevede çok hızlı bir şekilde o ülkelerle temasa geçtikleri ve bu ülkelerle özellikle OECD Model Anlaşması çerçevesinde tam bilgi değişimi içeren anlaşmalar imzalamaya başladıklarını ifade eden Şimşek, aslında anlaşmanın tamamlandığını ancak değerlendirme sürecinin devam ettiğini bildirdi.
Bu anlaşmanın sadece Türkiye’ye özgü olmadığını, İsviçre’nin başka ülkelerle de benzer anlaşmalar yaptığı için başka ülkelere ilişkin birtakım hassasiyetleri olabileceğini belirten Şimşek, şunları söyledi:
“En son İsviçre Maliye Bakanı ile Cuma günü görüştüm. Bizimle yapılan anlaşmaya ilişkin herhangi yeni bir husus söz konusu değil. Anlaşma normal bir süreçte değerlendiriliyor. Çalışma biter bitmez ya Türkiye’de ya da İsviçre’de bu anlaşma tabii ki imzalanacak ve çok hızlı bir şekilde Meclisimiz tarafından kabul edilecektir. Ama burada önemli olan anlaşmanın bu aşamada yapılmış olmasıdır. Artık bu konuda soru işaretlerine gerek yok. Bırakın İsviçre, Avusturya, Lüksemburg gibi ülkeleri artık off shore dediğimiz vergi cennetlerindeki yönetimler dahil bizlerle iletişime geçiyor. Dolasıyla biz onlarla da yakın bir diyalog içerisindeyiz. Burada belirsiz bir durum söz konusu değil, eninde sonunda o bahsettiğimiz çerçevede yani tam bilgi değişimi, bilgi alışverişini içerecek şekilde yeni vergi anlaşmaları olacağı neredeyse kesinlik arz etmektedir. Bunun zamanı ne olur? 3 ay sonra olmuş, 5 ay sonra olmuş, bence o çok önemli değil.”

Haberin Devamı

GELİR VERGİSİ REFORMU
Gelir vergisi reformu ile ilgili bir soruya karşılık Şimşek, bütçeden hemen sonra konuyu değerlendirdiklerini kaydederek, “Biz reform dediğimiz zaman tabii radikal bir dönüşümü içeren bir paket arzularız. Henüz o aşamada olmadığı sonucuna vardık. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz ama bu arada bazı çok önemli hususları da belki o reformu beklemeden uygulamaya koymaya çalışacağız. Gelir vergisi reformuna ilişkin çalışma herhalde biraz daha zaman alacak” dedi.