EkonomiSelocan’dan çinili dantelli ‘yerli cep’

Selocan’dan çinili dantelli ‘yerli cep’

21.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turkcell’in tasarımını Türkiye’de yaptığı yeni akıllı telefonu T40, eylül ayı sonunda piyasaya çıkıyor. Yılbaşından önce Türkiye’de üretilmesi de planlanan telefonun arka kapağında çini, dantel, nazar boncuğu gibi desenler bulunuyor

Selocan’dan çinili dantelli ‘yerli cep’

Turkcell, T serisi telefonlarını T40 ile devam ettiriyor. Yerli tasarım ve katmadeğer oranının yüksek olduğu akıllı telefon T40, Türkiye’ye özel ayrıntılarıyla da dikkat çekiyor.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, T serisi telefonlarından bugüne kadar 1 milyon adet sattıklarını belirterek, bunun da Türkiye’nin dış ticaret açığına 500 milyon TL civarında katkı yaptığını kaydetti. T serisine kod adı Gebze olan T40’la devam ettiklerini dile getiren Ciliv, “Telefon burada tasarlandı. Eylül ayının sonunda piyasaya sunmayı planlıyoruz. İlk Türk akıllı telefonu olacak T40’ın üretimini de yılsonundan önce Türkiye’de yaptıracağız” dedi.

Desenli kapağı olacak
Ciliv, T40 ile Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı telefonlarından birini ürettiklerini vurgulayarak, “T40, yüksek teknolojiyi, Türk kullanıcıların alışkanlıklarına göre geliştirilmiş özel arayüzü ve zengin mobil uygulama dünyasını herkesin erişebileceği fiyatta bir araya getiriyor. Turkcell T40’la hedefimiz, sektörün diğer oyuncularını da yerli telefon geliştirmeye teşvik etmek ve bu sayede cari açığın kapatılmasına pozitif katkı sağlamak” diye konuştu.
Ciliv, telefonun fiyatının piyasaya çıkmadan hemen önce açıklanacağını, en ucuz telefonu yapmak gibi bir hedef koymadıklarını ama telefonun uygun fiyatlı olacağını da aktardı.

Çay karıştırma tonu var
Süreyya Ciliv, Turkcell T40’da Türkiye’ye özgü özellikler de bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Mesaj, alarm, zil sesleri de yine bağlama-vapur sesi gibi Türkiye’ye özgü esintiler taşıyor. Arka kapakta kilimden dantele, nazar boncuğundan İznik çinisine ve laleye dek Anadolu coğrafyasının tarihi ve kültürel değerlerinden esinlenen alternatifler sunuluyor. Turkcell müşterileri, yerli akıllı cep telefonu T40’ı kullanırken Topkapı Sarayı’ından mimari esintiler içeren veya Selçuklu Yıldızı gibi orijinal desenlerin modern çizgilere taşındığı arka kapak alternatifleri de tercih edebilecek.”
Turkcell Terminal&Mobil Uygulamalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Anıl Gül ise, T40’da önceki telefonların bir adım önüne geçerek, telefonun endüstriyel tasarımını tamamen Türkiye’de gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
Gül, telefonun teknik özellikleri hakkında da “Qualcomm işlemci kullandık. Yabancı rakipleriyle boy ölçüşecek teknolojik özelliklere sahip. HD ses özelliği daha iyi ses deneyimi sağlıyor. Gürültü engelleyici özelliği var. Surroud ses teknolojisi de bulunuyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

135 gram ağırlığında
Turkcell T40’ın teknik özellikleri şöyle:
İşlemci: Qualcomm 1.2 çift çekirdek
İşletim sistemi: Android 4.1
Dahili hafıza: 4GB
Ekran: 4.0 inç
Kamera: 5 MP
Ses özellikleri: HD, gürültü engelleme, surround ses
Pil: 240 saat bekleme, 480 dakika konuşma
Ağırlık: 135 gram


‘Cepte yılda 5 milyar doları dışarı veriyoruz’
T40’ın tanıtım toplantısında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de, Türkiye’nin yılda ithal ettiği cep telefonu sayısının 15-16 milyon civarında olduğunu söyledi. Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu cihazların yüzde 57’sini ise akıllı telefonlar oluşturuyor. Türkiye’de geçen yıla kadar akıllı telefon oranı çok azdı. Akıllı tlefon oranı arttıkça birim maliyeti 300 dolardan hesaplıyoruz. Sonuçta bu ithalat rakamıyla Türkiye’de yılda 5 milyar doları dışarıya veriyoruz. Mobil ekipmanların hiçbiri Türkiye’de üretilmiyor. Bunlardan ne kadarını Türkiye’de üretsek o kadar başarılıyız.”

Haberin Devamı

Başkan atandı: Ahmet Akça
Turkcell’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça oldu. SPK tarafından 11 Mart 2013 tarihinde Turkcell’in bağımsız yönetim kurulu üyeliğine atanan Akça, Akça Lojistik’in kurucusu. Ahmet Akça buna ek olarak, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin Mütevveli Heyeti başkanlığını yapıyor.