EkonomiSanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan saadet zinciri açıklaması

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan saadet zinciri açıklaması

12.04.2011 - 15:33 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı saadet zinciri Qest.net sisteminin ad değiştirerek faaliyetlerini sürdürdüğü iddialarına cevap verdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan saadet zinciri açıklaması

Quest.Net International Limited’in Türkiye’deki faaliyetlerinin yasalara aykırı amaç taşıyan piramit bir sistem olduğunun tespit edildiğini ve ilgililer hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçuyla soruşturma başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada, söz konusu sistemin şimdi de Türkiye’de "QNet" adı altında faaliyet gösterdiğine yönelik haberler ve vatandaştan gelen telefonlar üzerine Bakanlığın denetim sürecinin başlatıldığı ifade edildi. Bakanlık, QNet Promosyon Pazarlama ve Turizm Ltd. Şti.’nin konuya ilişkin olarak bakanlığa gönderdiği açıklamada, bu kişilerle hiçbir bağı olmadığını bildirdiğini aktardı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, "Sanayi Bakanlığı kapattık diyor, ancak saadet zinciri Quest.net hala faaliyette" başlıklı bir haber üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 2010 yılı içerisinde, "Quest.Net International Limited’in" Türkiye’deki faaliyetleri hakkında Bakanlık kontrolörleri tarafından yapılan inceleme ve denetim çalışmaları sonucunda firmanın Türkiye’deki faaliyetlerinin yasalara aykırı amaç taşıyan piramit bir sistem olduğu tespit edildiği ve ilgililer hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçu nedeniyle hazırlanan suç duyurusu raporunun ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilerek ilgililer hakkında Savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı anımsatıldı. Söz konusu firma hakkında mevzuata aykırılıklar nedeniyle 3 milyon 640 bin 236 TL idari para cezası uygulandığına dikkat çekilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Haberin Devamı

"Sözkonusu sistem hakkında ilk olarak 26 Mayıs 2010, daha sonra da 10 Ocak 2011 tarihinde basın duyurusu yapılarak vatandaşlarımız dikkatli olmaları hususunda uyarılmıştır. Söz konusu basın duyurularında özetle; Çok katmanlı satış alanında faaliyet göstermek için herhangi bir Bakanlıktan herhangi bir ruhsat ya da izin alınmasının zorunlu olmadığı, bu tür bir faaliyetin limited ya da anonim şirket kurularak organize edilmesinin Bakanlığımızdan izin alındığı anlamına gelmediği ve Bakanlığımızın ya da başka bir kamu kurumunun bu tür bir faaliyete izin verme yetkisinin de bulunmadığı ve serbest piyasa kuralları içerisinde hareket edildiği belirtilerek sistem hakkında tüketicilerimize ayrıntılı bilgi verilmiştir."

Haberin Devamı

-QEST NET SİSTEMİ AD DEĞİŞTİRDİ İDDİALARI-

Sanayi Bakanlığı’nın açıklamasında, Quest.Net sisteminin ad değiştirerek "Qnet" adı altında faaliyet gösterdiği, bu sisteme üye çok sayıda vatandaşın olduğu, söz konusu sistemin Türkiye’de "QNet Promosyon Pazarlama ve Turizm Ltd. Şti." tarafından idare edildiği yönünde iddialar bulunduğuna işaret edilerek, Quest.net’in Türkiye faaliyetlerinin durdurulmasını müteakip sistemin "qnet" olarak yeniden faaliyet göstermek için çalışmalara başladığı yönünde çeşitli basın organlarında haberler yer aldığının altı çizildi. Açıklamasında konuyla ilgili "QNet Promosyon Pazarlama ve Turizm Ltd. Şti." tarafından Bakanlığa gönderilen yazılı açıklamaya da yer veren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, şirketin 18 Aralık 2010 tarihi itibariyle ticari faaliyete başladığı ve yurtdışı merkezli "QNet Limited şirketi" veya kendisini bu şirketin bağımsız temsilcisi olarak tanıtan kişilerle hiçbir bağı olmadığı, bu doğrultuda "QNet Promosyon Pazarlama ve Turizm Ltd. Şti." ile Türkçe ve yazılı olarak düzenlenmiş ve taraflarca imzalanmış bir sözleşmeye sahip olmayanların herhangi bir hak iddia edemeyecekleri yönünde bilgi verildiğini aktardı.

-DENETİM SÜRECİ BAŞLATILDI-

Qnet’le ilgili bu güne kadar Bakanlığa herhangi bir yazılı tüketici şikayeti ulaşmamasına rağmen basında yer alan haberler ve vatandaşlardan gelen telefonların ihbar kabul edilerek denetim yapılması amacıyla sözkonusu firma hakkında 21 Şubat 2011 tarih 2011/74 sayılı denetim onayı alınarak denetim süreci başlatıldığı ifade edildi. Ancak, Türkiye’de network marketing sistemini düzenleyen veya yasaklayan özel bir düzenleme olmaması nedeniyle, network marketing şirketlerinin Türkiye’deki faaliyetleri uygun düştüğü ölçüde, 4077 sayılı Kanunun Kapıdan Satışlar ve Mesafeli Sözleşmelerle ilgili madde hükümleri kapsamında değerlendirildiğini bildiren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ayrıca Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil eden bir durum tespit edildiği takdirde ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkların suç duyurusunda bulunulduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda yapılacak olan denetimi müteakip, firmanın faaliyetlerinde herhangi bir aykırılık var ise Quest.net’te olduğu gibi ‘qnet’ hakkında da gerekli yasal işlem yapılacağını belirten Bakanlık. "Ancak, yasal olarak kurulmuş olan bir şirketin Bakanlığımızca kapatılması veya faaliyetlerinin durdurulması gibi bir yetkimiz bulunmamaktadır. Dolayısıyla Bakanlığımızın sözkonusu faaliyetlere izin vermesi veya göz yumması gibi bir durum sözkonusu değildir. Ayrıca, sisteme katılacak olan vatandaşlarımızın daha önce Bakanlığımızca yapılmış olan ve halen "sanayi.gov.tr" adresinde bulunan basın bültenlerini inceleyerek karar vermeleri mağduriyet yaşamamaları açısından lehlerine olacaktır" şeklinde açıklamalarda bulundu.(ANKA)