28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Bahar Atakan - Ankara
Pek çok ülkede uygulanan sağlık turizmi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba teklifteki düzenlemeyle Türkiye’de, “devlet tarafından uygulanan bir sistem olarak” hayata geçecek.
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Türkiye’ye gelmekten çekinen hastalar için tanıtımlar yapılacak. Türkiye’de hangi hastanelerin, kliniklerin yabancı hasta tedavi ettiği, tedavinin ne kadara mal olacağı, ameliyatları yapan hekimlerin uzmanlık alanlarıyla ilgili tanıtımı kısa adı USHAŞ olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi yapacak. Şirket, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca kurulacak.
Sayı giderek artıyor
Düzenlemeye göre, hisselerinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait olacak USHAŞ 150 olan personel sayısını Cumhurbaşkanı, dört katına kadar artırabilecek.
USHAŞ, hastanelerin tanıtımını yapacak, uluslararası sözleşme imzalayacak, yurt dışında sağlık kuruluşu açma yetkisinde olacak. USHAŞ’ın yurt içi veya yurt dışında yeni şirket kurması, kurulmuş şirketin yüzde 50’sinden fazla hissesine iştirak etmesi yetkisi Cumhurbaşkanında olacak.
Edinilen bilgiye göre; 2008’de 74 bin, 2009’da 92 bin, 2010’da 110 bin, 2012’de 262 bin, 2013’te 409 bin, 2014’te 496 bin yabancı hasta Türkiye’de tedavi oldu. FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimin etkisiyle bu sayı, 350 bine kadar indi. 2017’de sayı tekrar 413 bine çıktı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sayının 1 milyona yaklaşması bekleniyor.
Türk Tabibleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Birden fazla iş yerinde, yani hem üniversite, hem devlet hastanesinde ya da planlandığı gibi şehir hastanesinde çalışıldığı zaman bunun istihdamı nasıl olacak? Hiçbiri belli değil” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Gönül Erden, düzenlemeye karşı olduklarını belirterek, “Sağlık ve turizmi aynı cümlede kullanmak başlı başına yanlış” yorumunu yaptı.
Süreç nasıl işleyecek?
Sağlık turizmiyle ilgili süreç şöyle işleyecek:
- Sağlık Bakanlığı, üniversitelerle protokol yapacak. Örneğin üniversiteden bir hekimin, şehir hastanesinde beyin tümörü ameliyatı yapabilmesi için protokole imza atması gerekecek. Hekim, şehir hastanesindeki ameliyattan ücret alacak. Böylece, kamudan özel sektöre geçişler ile yurtdışına gidişlerin önüne geçilebilecek.
- Yurt dışından gelen bir hastanın karaciğer nakli ameliyatında sadece hekime değil, ameliyata giren hemşire, sağlık personeli, nefrologlara da ödeme yapılacak.
- Sağlık Bakanlığı sağlık turizmi yapacak klinikleri akredite edecek, yani her önüne gelen hekim her klinikte ameliyat yapamayacak.
Örneğin hekimler, Sağlık Bakanlığı’na başvurarak, “Böbrek naklinde ehilim” diyecek. Bu hekimlerin dosyaları değerlendirilecek ve hekim akredite olacak.
- Akreditasyonu Sağlık Bakanlığı yapacak. Türkiye’deki akredite klinikleri USHAŞ açıklayacak.