Sabancı Holding'de Marsa ve Danonesa işyerinlerinde çalışanlara yüzde 60, bir haftalık grevin ardından da Sasa'da yüzde 65 ücret zammı verilmesi, hükümet yanında işveren örgütlerinin de tepkisini çekti.
Enflasyonla mücadele programına destek verdiklerini söyleyen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Sabancı'yı eleştirdi.
Baydur, Sabancı'nın "Ücret zamlarını mal fiyatlarına yansıtacağım" yönündeki açıklamasını "duygusal tepkiler" olarak değerlendirdi, ancak "Greve çıkmış işçiye taviz verilmesin, gerekirse lokavt uygulansın" eleştirisinde bulundu.
'Kardan fedekarlık edebilir'
Baydur, "İşçilik maliyetleri kardan fedakarlık edilerek fiyatlara yansıtılmayabilir. Çünkü her işkolunda işçiliğin maliyet içindeki ağırlığı farklı. İşçiliğin maliyet içindeki payı yüzde 3 - 4 olduğu gibi yüzde 40'lara çıkanlar var. Ücret zammı her zaman fiyat artışına neden olmaz" dedi.
İşverenlerin, işçiler greve çıkmadan önce tüm olanakları denemesi gerektiğini kaydeden Baydur, "Buna rağmen işçi greve çıkmışsa, işverenler geri adım atarak taviz vermemeli. Lokavt dahil tavırlarını koymalı" diye konuştu.
TÜSİAD: Sabancı ölçüt değil
TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Sakıp Sabancı'nın enflasyona endeksli ücret politikasından vazgeçmesinin, iş dünyasında böyle bir eğilim olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Yücaoğlu, yaşanan gelişmelerin programın enflasyon hedeflerini bir miktar şaşırtabileceğini ifade ederek, "Uzlaşma kurulamadığından dolayı bazı sektörlerde maliyetler çok artacak, bir kısmı fiyatlara yansıyacak" dedi. Sanayicinin, üretimin, ihracatın devamı ve büyüme için uzlaşma istediğini, ancak hükümetin bu uzlaşma masasını kurmadığını söyleyen Yücaoğlu, "Kesinlikle önümüzdeki üç beş yıllık programın gereği olan ölçülere oturmamız lazım" diye konuştu.
İşçi yüzde 60'da ısrarlı
Memurlara yıl sonu enflasyon hedefine paralel olarak yüzde 25
maaş zammı verilirken, özel sektörde ilk sözleşme, Akbank'da yüzde 50 ile imzalandı. Toplu iş sözleşmeleri lastik sektöründe yüzde 60, Sasa'da yüzde 65, Şişe Cam'a bağlı Soda Sanayii'nde yüzde 63 ile imzalandı.
Sırada tekstil ve metal işkolunda 300 bine yakın işçiye kapsayan toplu iş sözleşmeleri bekliyor. 1 Eylül'de yürürlüğe girecek olan sözleşmeler için ağustos ayında işçi ve işveren kuruluşları arasında görüşmelerin başlaması bekleniyor. Ancak ücret pazarlığında uzlaşmanın kolay olmadığı görülüyor.
Hak - İş'e bağlı Öziplik - İş Sendikası Başkanı Yusuf Engin, hükümetin enflasyonla mücadele programı çerçevesinde yüzde 25 gibi bir oranın ücret pazarlığında tartışma konusu yapılmayacağını, geçmiş enflasyon (yüzde 69) artı refah payında ısrarlı olduklarını söyledi. Engin, "Geçen yılki enflasyonun, yani yüzde 65'in altında bir görüşme yapılmaz" dedi.
DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Süleyman Çelebi'de 13 işyerinde 10 bin işçi için işverenden en az geçmiş enflasyon oranında zam isteneceğini bildirdi. Hükümetin enflasyonla mücadelinin tüm yükünü çalışanların üzerine yıktığını belirten Çelebi, enflasyonun altında kalmayacak bir zammın üzerine refah payı için küçük bir oran belirlenebileceğini söyledi.