EkonomiRusya krizinin maliyeti 500 milyon doları buldu

Rusya krizinin maliyeti 500 milyon doları buldu

08.09.2008 - 00:01 | Son Güncellenme:

Rusya ile yaşanan sıkıntının henüz giderilemediğini belirten Bakan Tüzmen, ‘maliyet daha da artacak’ uyarısında bulundu

Rusya krizinin maliyeti 500 milyon doları buldu

Rusya ile yaşanan gümrük krizinde hükümetle görüş ayrılığına düşen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son dönemde Rusya’nın Türk ihraç ürünlerini bekletmesinden dolayı yaşananların maliyetinin 500 milyon dolara kadar çıktığını söyledi. Tüzmen, yaptığı açıklamada sorunun hâlâ devam ettiğinin de altını çizdi.
Bakan Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan adayları, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ekşi ile İstanbul Maden ihracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu’nu dün kabul etti. 

‘AB kriterleri uygulansın’
Toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Tüzmen, Rusya krizinde hesaplanan 500 milyon dolarlık maliyetin içinde alternatif maliyetlerin olmadığını belirtti. Tüzmen, pazar kaybının ileride ortaya çıkacağını, bu maliyetin çok daha yüksek olacağını kaydetti.

Sezon kaçarsa...
Tüzmen, alınan önlemlerin Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararlar olmadığını belirtti. Yaşanan sürecin bir an önce Türkiye ihracatçıları lehine sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Tüzmen, Avrupa Birliği ile Rusya’nın varmış olduğu protokoldeki kararların, Türk ihracatçısı için de kabul edilebilecek kararlar olduğunu söyledi.
AB ile Rusya arasındaki anlaşma dışında Türk ihracatçılarına özel bir takım güçlükler çıkarılması durumunda, bunun Türkiye açısından kabul edilebilir bir durum olmayacağını kaydeden Tüzmen, AB ile Rusya arasındaki protokolü bildiklerini, onun dışında dayatmalar olması durumunda, sadece Türk ihraç ürünlerine kısıtlamalar olması durumunda, bunu kabul edebilmenin mümkün olmadığını ifade etti.
Özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçması durumunda büyük sıkıntılar yaşanabileceğini aktaran Tüzmen, önümüzdeki günlerde narenciye ihracatının başlayacağını, sorunun bir an önce giderilmesinde büyük fayda olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Kırmızı hat  işliyor mu?
Bakan Kürşad Tüzmen, dünkü toplantıda “Kırmızı hattın hâlâ işleyip işlemediğinin” sorulması üzerine, gerekli girişimleri yaptıklarını ifade etti. Tüzmen, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Her yiğidin kendine has yoğurt yiyişi vardır. Biz bugüne kadarki tecrübe ve birikimimizi ortaya koyarak kendimize göre bir tedbir planı uygulamaya çalıştık. Daha sonra çalışmalar yapıldı ve başka açıklamalar geldi.
Bizim amacımız şu anda Türkiye’nin ihraç ürünlerinin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan Rusya’ya girmesi. Rusya bizim çok önemli bir ticaret ortağımız. Neyin, nasıl yapılması gerektiğini Türkiye’nin âli menfaatleri açısından kararlaştırır ve uygularız.
Bütün pazarlarda  belli engeller çıkar ve siz onu kendinize has metotlarla çözümlemek için çalışmalar yaparsınız. Dolayısıyla bizim yaptığımız da budur.”

Haberin Devamı

‘TİM’de 4 aday sürpriz oldu’
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 9 Eylül’de yapılacak olan TİM’deki başkanlık yarışına da değindi.
Bakan Tüzmen, “Başkanlık seçimlerinde dört adayın olacağını tahmin etmiyordum. Bu TİM’in kurumsallaştığının göstergesi” dedi.
Bakan Tüzmen ile bir araya gelen TİM’in başkan adayları hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundular.
Verilen mesajlarda, ihracat hedeflerinin tutması yönünde çalışmaların sürdürüleceğinin altı çizildi.
Dün yapılan açıklamalarda, başkanlık seçiminde karşı karşıya gelen rakiplerin, yaşanılan yarış sonrasında el ele vererek birlikte çalışacağı mesajları da verildi.