EkonomiRusya krizinde top dışişleri bakanlarında

Rusya krizinde top dışişleri bakanlarında

31.08.2008 - 00:32 | Son Güncellenme:

Türk TIR’larını gümrükte bekleten Rusya’ya misilleme yapmaya hazırlanan Türkiye, soruna dışişleri kanalıyla çözüm arayacak. Bakan Babacan, salı günü konuyu Rus Dışişleri Bakanı’yla görüşecek

Rusya krizinde top dışişleri bakanlarında

Türk malı taşıyan TIR’lara Rusya gümrüklerinde uygulanan sıkı denetimler bu ülkeye olan ticareti durma noktasına getirdi. Sektör temsilcileri sorunun çözümü için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın doğrudan devreye girmesini isterken, Erdoğan, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ı görevlendirdi.
Şimdi gözler, 2 Eylül Salı günü, İstanbul’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ağırlayacak olan Babacan’a çevrildi. Babacan’ın Lavrov ile yapacağı görüşmelerde Gürcistan konusunun yanı sıra Rus gümrüklerinde yaşanan sorunu da gündeme getireceği belirtiliyor.
Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Orhan Altun, “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapılacak toplantıda sorunumuzun gündeme gelmesini arzu ediyoruz.
İşadamlarımız yıllarca uğraşıp kurdukları bu ticaret köprüsünün zarar görmesini istemiyorlar. İki ülke halkına yansıyacak hale gelmesini istemiyorlar. Diplomasi yoluyla çözüm bulunması için maksimum çaba gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Tepki gerekiyordu’
Altun, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, yarından itibaren Rusya’ya karşı tedbir paketinin uygulanacağı açıklamasına ilişkin olarak, “Ülkelerarası hukukta mütekabiliyet esası olduğu için Türkiye’nin de bir tepki vermesi gerekiyordu. Ama yine de işadamlarımız tedirgin” dedi.
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in önceki günkü açıklamasına göre, Türkiye de Rusya’dan gelen TIR’lara tam sayım uygulayacak yani gümrük kapılarında bekletecek. Ancak uzmanlar, Rusya’dan gelen ürünlerin herhangi bir sezon ya da bozulma riski taşımadığına dikkat çekerek misillemenin etkisini tartışıyorlar.

Sıra yaş meyve ve sebzeye gelebilirAkdeniz Yaş Meyve - Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Rusya ile yaşanan sıkıntıyla ilgili olarak, “Sektörümüz ara dönemde olduğumuz için çok aktif değil. Sezonumuz asıl 15 Eylül’de başlıyor. Yeni olarak üzüm ihracatına başladık. TIR’larımız kapıda. Bizi de etkileyeceğine yönelik işaretler, duyumlar aldık. Birkaç gün içinde bizi ne kadar etkileyeceği belli olur” dedi. Sorunun ancak hükümet tarafından çözülebileceğini söyleyen Kavak, “Bu sorun sadece tekstili değil tüm sektörleri etkileyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusya’dan kömür ve buğday geliyor
Türkiye, TIR’larını bir ayı aşkın süredir gümrük kapılarında bekleten Rusya’dan başta gaz ve petrol olmak üzere buğday, kağıt, demir çelik, kömür, altın, karton, kimyasal madde, bakır teller, gazete kağıdı, ağaç, saf amonyak, kok kömürü gibi ürünler alıyor. Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı ithalat 23 milyar dolar civarında.
Rusya ise Türkiye’den başta otomobil, turunçgil olmak üzere kara taşıtları, iplik ve dokumalar gibi mallar alıyor. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 5 milyar dolar.